Tiskaatko hedelmäsi? – Asiantuntijat tyrmäävät tiskiaineen käytön

Joidenkin mielestä hedelmien tiskaaminen on paras tapa varmistua siitä, että kaikki hedelmän pinnassa olevat kasvinsuojeluaineiden jäämät huuhtoutuvat pois. Asiantuntijat eivät suosittele tiskiaineella tiskaamista.

Kotimaa
Omenoita pöydällä.
Yle

Mukavaa, että joku muukin pesee viinirypäleet ja muitakin hedelmiä harjalla ja tiskiaineella. Kaverini ovat pitäneet minua vähän hassuna.

Mina pesen nimenomaan viinirypaleet tiskiaineella ja vedella, en tosin kayta mitaan harjaa. Sitten huuhdon huolellisesti. Kerran sain pesemattomista rypaleista tulehduksen suuhun, kaiketi niissa on niin paljon sailontaaineita.

(keskustelu Ellit.fi (siirryt toiseen palveluun))

Monissa kodeissa kaupasta ostetut hedelmät saavat kokea tiskiharja- ja astianpesuainekäsittelyn ennen syötäväksi pääsyä. Jotkut vannovat saippuapesun nimeen, kun taas toisten mielestä vedellä huuhtelu riittää.

Kimpisen koulun kotitalouden opetaja Merja Hämäläistä naurattaa ajatus hedelmien kuuraamisesta astianpesuaineella ja -harjalla.

– En suosittele että hedelmiä tiskataan, vedellä huuhteleminen riittää. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan hedelmä kannattaa ennemmin pestä kuin kuoria, koska kuorittaessa hedelmään saattaa siirtyä kuoresta niitä myrkyllisiä aineita, Hämäläinen kommentoi.

Torjunta-aineista ei ole vaaraa

Aineet eivät kuitenkaan ole vaaraksi, sillä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan torjunta-ainejäämät pidetään sallituissa rajoissa. Eviran mukaan on asetettu tietty raja, eikä aineista saa enää olla haittaa ihmisille huolellisen vedellä huuhtelemisen jälkeen.

Eviran internetsivujen (siirryt toiseen palveluun) ohjeistuksessa esimerkiksi omenoita ei tarvitse kuoria. Torjunta-aineet imeytyvät kuoren läpi kasvin sisään, ja kuorimalla hedelmästä katoaa arvokkaita ravintoaineita. Hedelmien pesua kuitenkin suositellaan.

Merja Söderström Päivittäistavarakauppa ry:stä korostaa, että Suomen tulli pysäyttää tuotteet, joissa havaitaan liian suuria jäämiä kasvinsuojeluaineita. Nämä tuotteet eivät koskaan pääsy kauppojen hyllyille.