Kylpyläreissu voi olla lamasyksyn etelänloma

Talouden matalapaine tuo kotimaan syyslomamenoihin kävijöitä. Esimerkiksi kylpyläbisnes kannattaa syksyllä, kun koleaa säätä paetaan trooppiseen hallilämpöön.

Kotimaa
Ihmisiä altaassa Flamingo Spassa 5. tammikuuta 2014.
Ihmisiä altaassa Flamingo Spassa 5. tammikuuta 2014. Yle

Vantaalaisen Flamingon kylpyläjohtaja Yrjötapio Kivisaari kertoo, että taloustaantuma tuntuu kylpylässä myönteisenä ilmiönä kävijämäärissä.

– Miniloma ulkomailla ei niinkään houkuta, vaan olemme huomanneet, että ihmiset ovat säästäneet lomissa. Meillä on kasvuodotuksia syksyn ja talven lomille, jo tässä kuussa kasvu näkyy viime vuoteen verrattuna.

Kylpylälle huono sää on hyvä.

– Sää on tärkein asiakkaiden tuoja tai viejä.

Hämeenlinnan Rantasipi Aulangon kylpylähotellin johtaja Marco Sylvelin kertoo, että myös heillä syyslomasesonki on alkanut odotuksia paremmin. Lamasyksy on houkutellut jäämään lähemmäs trooppiseen lämpöön.

– Lama näkyy kuitenkin myös siinä, että kylpylään ei tulla niinkään majoittumaan vaan päiväkäynnille. Tämä vähentää yöpymisiä.

Kesällä kotimaan matkailu väheni

Matkailu- ja Ravintolapalveluiden MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan kokonaisuutena kotimaan matkailussa positiivinen vire ei kuitenkaan näy.

– Ainakaan kesällä ei ollut näin, vaan kotimaan matkailu väheni. Esimerkiksi verojen nouseminen on vaikuttanut matkailuun.

Myös Lappi sanoo, että juuri kylpylät ovat bisnestä, jota kalseat kelit voivat hyödyttää. Koko alan näkymät eivät ole hyvät.

– Esimerkiksi ruoan syöminen ravintoloissa on nyt vähentynyt. Syitä ovat muun muassa kova kustannuskehitys ja verotus. Samalla kun ostovoima laskee, palvelut kallistuvat.

Kylpylöiden suosion kasvu on kuitenkin pysyvää, arvioi Uimahalli- ja kylpyläteknisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Maja.

– Kasvu on hidasta, mutta pikkuhiljaa kylpyläkäynnit lisääntyvät. Kun on esimerkiksi huono hiihtotalvi, niin kylpylöiden ja uimahallien kävijämäärät nousevat. Kun kylpylät yleistyvät, pitää myös tavallisten uimahallien houkuttelevuudesta pitää huolta.

Perheille yhteistä tekemistä

Syyslomalla kaivataan myös koko perheen yhteistä tekemistä. Tämän on huomannut esimerkiksi liikunnanohjaaja Tuija Luumi Suomen Urheiluopistossa Heinolan Vierumäellä.

– Perheet satsaavat yhteisiin lomiin, siihen että kaikille on jotakin tarjolla. Lyhyemmällä alle viikon lomalla lähdetään myös mieluummin lähelle. Nyt Etelä-Suomen lomaviikoilla on nähtävissä pientä kasvua edellisestä vuodesta.

Myös Aulangon kylpylähotelli aikoo satsata perheisiin. Kylpyläreissun jälkeen olisi hyvä olla tarjolla myös muuta, oheen pitäisi kehittää tapahtumaa, sanoo johtaja Marco Sylvelin.