Hyppää sisältöön

Pelko ja ylihinnat hillitsevät asuntokauppaa

Asuntomarkkinat ovat jo toista vuotta laskusuhdanteessa. Myyntiaika venyy, jos asunnolla on ylihintaa. Asunnonostaja arvostaa remontoituja asuntoja ja taloyhtiöitä.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kiinteistömaailman Kiinteistönvälittäjäbarometriin vastanneet välittäjät ennustavat, että tänä vuonna jää tekemättä 15 000 asuntokauppaa. Viime vuonna luku oli 10 000 kappaletta. Asuntomarkkinoilla on näkyvissä ostajien pelkojen lisäksi se, että ostajat odottavat parempia aikoja. Lisää vauhtia kaupantekoon toisi myös asuntojen oikea hinnoittelu.

– Pyyntihinta pitäisi olla jo lähtötilanteessa oikein mitoitettu, jotta kauppa syntyisi mahdollisimman nopeasti. Myyntiajat pitenevät, jos asunto on ylihinnoiteltu. Tai kauppa jää syntymättä, LKV Kainuun Kodit Oy:n yrittäjä Juho Kasa toteaa.

Ostajat ovat hyvin tietoisia asuntojen hintatilanteesta. Tämän takia 10 prosentin lisähinta voi nostaa asunnon myyntiaikaa jopa kolmanneksen.

Ostaja voi vaikuttaa omiin pelkotiloihin ottamalla selvää asioista, jolloin asuntokaupan riski pienenee. Asunnon kunnosta kannattaa ottaa selvää samoin kuin taloyhtiön teknisestä ja taloudellisesta kunnosta. Myös omat tai perheen tarpeet on syytä mitoittaa oikein.

Kajaanissa on myyty välittäjien kautta tähän mennessä 309 asuntoa. Viime vuoden aikana asuntoja meni kaupaksi 435 ja toissa vuonna 511 kappaletta. Etuovi-palvelun mukaan Kajaanissa on eri välittäjillä parhaillaan yli 340 asuntoa myytävänä. Näistä uudiskohteita on noin 60. Myytävien asuntojen määrä on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla useita vuosia.

– Tulevaisuudessa markkinat laskevat edelleen. Asuntomarkkinoita määrittelee paljon työpaikkojen määrä. Kun varmuus omasta toimeentulosta kasvaa, asuntokauppojen määrä kasvaa, Kasa kertoo.

Remontoituja ostetaan

Tällä hetkellä parhaiten kaupaksi menevät pienet remontoidut asunnot. Myös ne taloyhtiöt, joissa isommat remontit on tehty, ovat ostajien suosiossa.

– Remontoidut asunnot menevät sen takia, että ostajat eivät halua heti tehdä remonttia ostettuaan asunnon. Halutaan mennä valmiille, siisteille pinnoille, Juho Kasa mainitsee.

Ostajan markkinat keskittyvät puolestaan suuriin perheasuntoihin, joten markkinat suosivat tällä hetkellä isompaan asuntoon vaihtajia. Kajaanissa omakotitalot ovatkin vaihtaneet omistajaa vilkkaasti. Viime vuonna omakotitaloja myytiin 92 kappaletta, tänä vuonna niitä on myyty jo 79.

Nyt syksyllä pieniä asuntoja ovat ostaneet erityisesti sijoittajat, joita kiinnostavat Kajaanin keskustan asunnot.