Naismetsästäjiltä tyttökalenteri - Suomen ensimmäinen tyttöjen metsästysleiri suunnitteilla

Metsästyksestä kiinnostuneet naiset ovat Pohjois-Karjalassa alkaneet koota rivejään uranuurtajaotteella. Jahtinaiset suuntaavat metsään naisasenteella, ja vievät tyttäret Otson saleihin matkassaan. Näinä päivinä näkee päivänvalon Jahtinaisten tyttökalenteri, ja ensi kesälle ollaan virittämässä maan ensimmäistä tyttöjen metsästysleiriä.

Kotimaa
Jahtinaisten kuvakalenterin kansi
Meri-Tuuli Rantonen

– Meillä oli alkuvuodesta naisten ampumaharrastuspäivä, jossa tavattiin isommalla naisporukalla. Kävi ilmi, että aika moni olisi kiinnostunut metsästyksestä, mutta ei ollut osaavaa kaveria tai sellaista porukkaa, jonka avulla käydä lajin saloja tutkimaan. Siitä tämä Jahtinaisten tarina lähti liikkeelle, kertoo sihteerin pestin vastaan ottanut Kati Saurula.

Pohjois-Karjalan Jahtinaisten pääasiallinen tavoite on päästä metsälle ja oppia metsästämään. Tavoitteena on myös vihkiytyä metsästyksen eri muotoihin aina riistanhoitoa myöten.

– Porukasta löytyy jo nyt hirvinaisia, karhujahdista kiinnostuneita, lintunaisia, majavan metsästyksestä kiinnostuneita; innostusta on aivan laidasta laitaan. Me haluamme mennä metsään naisina, emme äijäilemään miesten ehdoilla; siksi oma seura tuntui hyvältä ratkaisulta, Kati Saurula kertoo.

Kutsujahtina naiset ovat jo päässeet hirvimetsälle, ja kokemukset ovat kannustavia.

Enemmän tämä naisten metsästys herättää hämmästystä niissä miehissä, jotka eivät metsästä. Metsästävät miehet ottavat meidät vastaan aika kivasti, ja se oli mulle kyllä iloinen yllätys.

Kati Saurula

– Hieman yllätyksenä tuli, miten myönteisesti metsästävät miehet meihin naismetsästäjiin ja jahtiporukkaamme suhtautuvat. Hehän tosin jakavat saman kiinnostuksen kohteen kanssamme, joten ymmärrystä löytyy varmaan jo sen myötä. Metsä vetää tietynlaisia ihmisiä luokseen, Saurula pohtii.

Koirat vievät naiset metsään

– Minun tarina on varmaan sieltä tavallisimmasta päästä. Koiraharrastaja olen aina ollut, mutta sitten taloon tuli metsästyskoira, ja oikeastaan se houkutteli minut astumaan metsästyskynnyksen yli. Mieheni kyllä metsästää, mutta koiran tuoma kipinä vielä tarvittiin, että rohkaistuin ottamaan aseen olalleni, Saurula kertoo.

Kati Saurulan kaverina metsällä kulkee talon picardienspanieli, ranskalainen lintukoira. Rotu on Suomessa vielä uusi, mutta arvaten metsästäjien keskuudessa vähän kerrassaan yleistyy.

– Tähän asti ikimuistoisin metsäreissu on varmaan se, kun sain esimmäisen saaliini. Aivan naisporukassa oltiin liikkellä, kun ensimmäinen kyyhky tuli. Onhan se sellainen juttu aikuiselle naiselle, että aika hienoa! Kati Saurula hehkuu.

– Lintupaistia on nyt päästy maistamaan, oikein itse kaadettua ja lautaselle asti valmistettua.

Metsästä löytyy koko yhteiskunta

Pohjois-Karjalan Jahtinaisten riveissä on jäseniä tällä hetkellä noin 50. Toiminta on lähtenyt liikkeelle ripeästi ja jäsenmäärä kasvaa koko ajan.

Ei voi ajatella, että metsästys olisi jonkin tietyn ammattiryhmän tai yhteiskuntaluokan harrastus, vaan sieltä löytyy kyllä ihan kaikenlaisia ihmisiä - myös naisissa. Jahtinaisissakin on mukana aivan kaikenlaisin taustoin harrasteesta innostuneita.

Kati Saurula

– Se on ollut jännää huomata, miten monenlaisia ihmisiä metsästys kokoaa yhteen. Ei voi ajatella, että metsästys olisi vain jonkin tietyn ammattiryhmän tai yhteiskuntaluokan harraste. Metsästäjinä on aivan kaikenlaisia ihmisiä; näin myös Pohjois-Karjalan Jahtinaisissa, seuran sihteerinä toimiva Kati Saurula kertoo.

– Myös se on ollut loistavaa huomata, miten paljon monenlaista osaamista jo viidenkymmenen jäsenen keskuudesta löytyy, Saurula innostuu.

Tyttökalenterilla rahaa tyttöjen metsästysleirille

Näinä päivinä julkaistaan Suomen todennäköisesti ensimmäinen naismetsästysseuran tekemä 'tyttökalenteri'. Tarjolla ei ole paljasta pintaa, vaan tormakoita naisia koirineen, kiikareineen, ja aseineen harrasteensa äärellä.

– Kalenteriin on kuvattu yhdistyksen väkeä, joten sivuilla on ihan kaiken kokoisia ja näköisiä tavallisia naisia. Mannekiinikalenterista ei siis ole kyse, Kati Saurula hymyilee.

Kalenterilla kerätään rahaa ensi kesäksi suunnitellulle tyttöjen metsästysleirille. Toteutuessaan se on tiettävästi ensimmäinen lajiaan.