"Kansalaisopistossa pitäisi olla selfie-kurssi" – poseerauskuvat vaativat taitoa

Porilaiset poseerasivat auliisti toimittajan kanssa selfie-kuvissa. Varsinkin nuoret ikuistavat itsensä kuviin useasti. Vanhemmalle väestölle on selfie-käsite vielä tuntematon.

Fannin ja Karrin selfie Kuva: Karri Laihonen/ Yle

Vielä ennen vuosituhannen vaihdetta piti tarkkaan harkita, millaisen valokuvan ottaa. Kameran filmirullassa oli yleensä tilaa 24 kuvalle, joten turhia kuvia ei kannattanut räpsiä. Kuvaamisen digitalisoitumisen myötä nykyihminen saattaa päivässä napata kymmeniä, jopa satoja kuvia. Maiseman sijaan kuvan aiheena on yleensä tilanne.

– Kännykällä tulee kuvia otettua. Ne ovat tilannekuvia, eipä juuri tule maisemia kuvattua, kertoo Porin kävelykadulla käyskennellyt Jenni.

Nuoresta iästään huolimatta hän muistaa vielä ajan, jolloin filmirullassa oli rajallinen määrä kuvaamisen mahdollisuuksia. Kuva on hänen mielestään kärsinyt pienimuotoisen inflaation.

Nyt ihmiset räpsivät räpsimisen ilosta ja kuvat jäävät kännykän muistiin. Eikä niitä sitten enää tule katsottua.

Jenni

– Ne käytiin teetättämässä ja sitten aina jännitettiin, miten kuvat olivat onnistuneet. Nyt ihmiset räpsivät räpsimisen ilosta ja kuvat jäävät kännykän muistiin. Eikä niitä sitten enää tule katsottua.

Eritoten nuoret suosivat selfie-kuvaa eli itsestä otettua poseerausotosta, jota yleensä jaetaan sosiaalisessa mediassa muiden nähtäväksi. Yksinkertaiselta vaikuttava idea vaatii myös oman taitonsa.

– Jotenkin se on hassua, että otanpa itsestäni kuvan. Ilmeisesti se on nyt muotia. Kansalaisopistossa pitäisi olla selfie-kurssi, Jenni nauraa.

Osa potkii vastavirtaan

Vanhempi porilainen herrasmies Eino kertoo ottavansa nykyään vähemmän kuvia kuin ennen. Suuntaus on valtavirrasta poikkeava.

– Nuorena tuli kuvattua enemmän, kun reissasi maailmalla. Minulla on vielä tavallinen kamera, mutta  nykyään vähemmän otan kuvia kuin ennen.

Einolle selfie-kuva oli entuudestaan vieras käsite, mutta se ei estänyt häntä kokeilemasta uutta. Mies poseerasi toimittajan kanssa kuvassa kuin poptähti konsanaan.

Viikkoloppurientojen hyvä tunnelma pitää taltioida

Nuorison kuvausaktiivisuus kohoaa merkittävästi viikonloppuun tultaessa. Kävelykadulla jätelavalla selfie-kuvaan asettautunut Valtteri sanoo, että viikonlopun juhlien hyvä fiilis on tärkeää taltioida.

Yöelämässä otetaan itsestä ja kavereista kuvia. Ne eivät ole varsinaisesti mitään luontokuvia.

Valtteri

– Yöelämässä otetaan itsestä ja kavereista kuvia. Ne eivät ole varsinaisesti mitään luontokuvia. Muistojen pitää pysyä tallessa, koska aamulla ei välttämättä kaikkea muista.

Valtteri vakuuttaa, että kuvia katsellaan uudestaan vielä kuukausienkin päästä.

– Kyllä minä niitä vanhoja kuvia selaan, jos ei ole muuta tekemistä.