Hyppää sisältöön

Lähimaksaminen pankkikortilla yleistyy hitaasti

Lähimaksamisen läpimurtoa on odoteltu, mutta toistaiseksi maksutapaa käytetään vähän. Lähimaksamisessa pankkikortilla voi maksaa pieniä ostoksia ilman, että tarvitsee näppäillä tunnuslukua.

Lähimaksuun tarkoitetut maksupäätteet tunnistaa radioaaltoja kuvaavasta tunnuksesta. Kuva: Marjukka Talvitie/ Yle

Pankit ovat hiljalleen alkaneet lisätä uusiin korttituotteisiinsa lähimaksamisominaisuuden. Kyseisen ominaisuuden sisältävällä kortilla voidaan maksaa alle 25 euron ostoksia vain vilauttamalla korttia kortinlukijalle, eikä asiakkaan tarvitse näppäillä tunnuslukua. 

Kauppaketjuista Lidl ja Suomen Lähikauppa ottivat ensimmäisenä käyttöön ominaisuutta tukevat maksupäätteet, muut kaupparyhmittymät seuraavat tämän ja ensi vuoden aikana perässä. Esimerkiksi K-kaupan jäsenetukortissa ominaisuus on ollut jo jonkin aikaa.

Lidlissä lähimaksaminen alkoi huhtkuussa ja kokemuksia ovat olleet hyviä. 

**– **Sekä asiakkaat että henkilökuntamme ovat olleet tyytyväisiä siihen, että pienet maksut voi maksaa noin kolme kertaa nopeammin kuin perinteisellä kortilla tai käteisellä, sanoo hallintojohtaja Sami Pyykönen.

Maksutapa on saksalaisketjun mukaan yleistynyt tasaisesti, mutta kokonaisuudessa määrä on kuitenkin pieni.

– Tuhannet asiakkaat maksavat päivittäin ostoksensa lähimaksuna, mutta sen osuus kaikista maksutapahtumista on vielä suhteellisen pieni.

Samaa kertovat Suomen Lähikauppa Oy:n tilastot. Tällä hetkellä Siwoisa ja Valintataloissa tehdyistä ostoksista reilut 2 prosenttia tapahtuu uudella maksutavalla.

– Uskomme, että lähimaksaminen yleistyy sitä mukaa kun tietoisuus mahdollisuudesta kasvaa ja yhä useammalla kuluttajalla on käytössään maksukortti, jossa on lähimaksuominaisuus, sanoo viestintäjohtaja Jaana Huttunen. 

Nuoret kiinnostuneita maksutavasta

Maksutavan on odotettu kasvavan lähivuosina vauhdilla sitä mukaa, kun nykyiset pankkikortit vanhentuvat. Liikkeellelähtöä hidasti se, että pankit odottivat kauppojen uusivan maksupäätteensä, ja samalla kaupat odottivat, että pankit laskevat liikkeellle lähimaksamista tukevat kortit.

Uusiin pankkikortteihin lähimaksuominaisuuden pitäisi tulla suurimmassa osassa pankeista automaattisesti korttien uusimisen yhteydessä. Ominaisuuden voi saada pyydettäessä jo aiemminkin, mutta siitä voi joutua maksamaan.

Tuhannet asiakkaat maksavat päivittäin ostoksensa lähimaksuna, mutta sen osuus kaikista maksutapahtumista on vielä suhteellisen pieni.

Sami Pyykönen

– Säästöpankeissa ominaisuus tulee kaikkiin kortteihin vuonna 2015. Se vaatii kaikkien korttien uusimisen, kertoo maksuliikenneasiantuntija Katri-Helena Tonder Helmi Säästöpankista Lahdesta. 

Lähilukuominaisuus vaihtelee myös korttityyppien mukaan. Esimerkiksi Osuuspankissa se sisältyy Visa Debit -korttiin, mutta ei vielä Visa Electron eikä Visa-kortteihin.

Uusi maksutapa näyttää kiinnostavat erityisesti nuoria.

– He ovat usein tietoisia asiasta ja kyselevät sen ominaisuuksista sekä käyttömahdollisuuksista. Myös lähimaksamisen turvallisuudesta on tullut kysymyksiä jonkin verran. Huoli on ollut, voiko kortilta mennä huomaamatta rahaa, kun kävelee maksupäätteen ohi, kertoo pankinjohtaja Raija Laine- Paajanen Päijät-Hämeen Osuuspankista.

Lähimaksuominaisuuden sisältävän kortin tunnistaa siinä olevasta, radioaaltoja symboloivasta merkistä.