1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Neuvostoliitto hoiti eläkeläisensä paremmin kuin nyky-Venäjä

Eläkkeet ovat lähes kuusinkertaistuneet, joten uusi tutkimustieto on vähintäänkin epämiellyttävä yllätys maan johdolle.

Eläkeläiset pelaavat shakkia Fili-puistossa Moskovassa 7. lokakuuta. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Tuore selvitys paljasti karun totuuden. Eläkkeiden kuusinkertaistuminen kymmenessä vuodessa ei ole nostanut Venäjän eläkeläisten elintasoa neuvostoaikojen tasolle.

Ikävän uutisen toi julkisuuteen Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman kansanedustaja Oksana Dmitrieva. Venäjän Tilastokeskuksen selvityksen mukaan eläkeläiset eivät pysty ostamaan eläkkeellään niin paljon tavaroita kuin he pystyivät ostamaan Neuvostoliiton viimeisinä vuosina.

Eläkeläisten asema oli Venäjällä huonoimmillaan Neuvostoliiton romahduksen jälkeen 90-luvulla, jolloin moni eläkeläinen eli toimeentulorajan alapuolella.

2000–luvulla ja etenkin viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana eläkeläisten asema on kohentunut merkittävästi. Eläkkeiden nosto on ollut yksi presidentti Vladimir Putinin tärkeimmistä tavoitteista, sillä eläkeläiset ovat olleet perinteisesti hänen uskollisimpia tukijoitaan.

Eläkkeet ovat lähes kuusinkertaistuneet, joten uusi tutkimustieto on vähintäänkin epämiellyttävä yllätys maan johdolle.

– Tosiasia kuitenkin on, että eläkeläisistä, veteraaneista ja invalideista huolehdittiin paremmin neuvostoaikana, sanoo Moskovan alueen eläkeläisten liiton puheenjohtaja Valeri Rodionov.

Pelastuksena vertaistuki

130 kilometriä Moskovasta kaakkoon, 35 000 asukkaan Ozerin kaupungissa paikallinen eläkeläisyhdistys summaa syksyn toiminnan tuloksia.

Yhdistyksen jäsenet onnistuivat ruinaamaan paikallisilta maatiloilta mm 800 kiloa perunoita ja 400 kiloa kaalia jaettavaksi kaupungin eläkeläisille.

Yhdistyksen aktiivit myös vetävät ikätoverinsa mukaan kaikenlaiseen sosiaaliseen toimintaan urheilusta kulttuuriin.

Ilman yhdistystä ja omien sukulaisten tukea moni eläkeläinen olisi hätää kärsimässä.

Yksi autettavista on 73-vuotias Jelena Leponova, joka on asunut miehensä kuoleman jälkeen yksin jo vuosia. Vajaan 300 euron kuukausieläke ei riitä elämiseen.

Vaikeuksia aiheuttaa juuri nyt mm kunnallismaksujen ja hintojen nousu.

– Ilman valtion lisätukia ja tytärten ja yhdistyksen apua en selviäisi, tunnustaa Jelena.

Valtio tukee eläkeläisiä mm asumiskustannusten maksamisessa ja matkustamisessa.

Turha valittaa nykyoloista

Jelena Leponova on kuitenkin sitä mieltä, että nykyoloista on aivan turha valittaa, sillä 90-luvulla oli vielä paljon vaikeampaa.

– Ymmärrän politiikkaa ja tiedän, että talous on heikkenemässä, sanoo Jelena, joka seuraa maailman menoa tyttärensä lahjoittaman iPadin kautta.

Hänen mielestään eläkeläisten tilanne on parantunut olennaisesti juuri Putinin kaudella. –Luotan siihen, että hän ratkaisee tulevatkin ongelmat, sanoo Jelena.

Yksi Venäjän suurimmista väestöpoliittisista ongelmista on ollut se, että maassa syntyy liian vähän lapsia ja ihmiset kuolevat liian varhain. Keskimääräinen eliniän odote on noussut hyvin hitaasti ja se on nyt 70,5 vuotta.

Naiset elävät Venäjällä yli 10 vuotta pidempään kuin miehet.