Norjalaisille naisille asevelvollisuus – "Meillä on kaikki syy olla ylpeitä"

Norja ottaa sukupuolineutraalin asevelvollisuuden käyttöön ensi vuonna. Se koskee vuonna 1997 ja sen jälkeen syntyneitä naisia ja miehiä.

Ulkomaat
Norjalainen naissotilas Malin Borge tarkistamassa auton moottoria kollegansa kanssa Rustan sotilastukikohdassa.
Norjalainen vapaaehtoinen naissotilas Malin Borge tarkistamassa auton moottoria kollegansa kanssa Rustan sotilastukikohdassa 14. lokakuuta.NRK

Norja laajentaa asevelvollisuuden koskemaan myös naisia. Norjan suurkäräjät on päättänyt, että sukupuolineutraali asevelvollisuus otetaan käyttöön ensi vuonna.

– Tämä on viimeinen sukupuolten välisten erilaisten oikeuksien linnake, jonka poistamme, puolustusministeri Ine Eriksen Søreide sanoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:ssa (siirryt toiseen palveluun).

Päätös tarkoittaa, että palveluskelpoiset naiset voidaan kutsua asepalvelukseen vasten tahtoaan. Asevelvollisuus koskee vuonna 1997 tai sen jälkeen syntyneitä norjalaisnaisia. Ensimmäiset astuvat palvelukseen kesällä 2016.

"En usko, että kestäisin"

Norjalaistytöt ovat jo aiemmin osallistuneet kutsuntoihin, mutta he ovat voineet kieltäytyä asepalveluksesta. Nyt mahdollisuus kieltäytyä poistetaan. Kaikki norjalaistytöt eivät ole suurkäräjien päätöksestä innoissaan.

– En usko, että kestäisin armeijaa, kun puolet ajasta kuluu fyysiseen toimintaan, lukiolainen Frøydis Sannan Akø Oslosta arvioi NRK:ssa.

– Kyse on sukupuolten välisestä tasa-arvosta, ei syrjinnästä. Se on mielestäni hyvä asia, Thao-Nhi Le puolestaan toteaa.

– Olemme riippuvaisia monipuolisesta kompetenssista ja niistä, jotka ovat motivoituneimpia ja soveltuvat armeijaan parhaiten, olivatpa he naisia tai miehiä. Uskon, että tämä johtaa naisten määrän lisääntymiseen armeijassa, puolustusministeri Ine Eriksen Søreide huomauttaa.

Noin 13 prosenttia naisia

Tällä hetkellä asevelvollisuuden suorittaa noin joka kuudes norjalainen. Naisten määrä on ollut noin 13 prosenttia kaikista asevelvollisuuden suorittaneista.

Edellisen hallituksen tavoite oli nostaa naisten määrä armeijassa 20 prosenttiin. Nykyinen hallitus ei ole asettanut konkreettista tavoitetta.

– Kun tavoitetta ei saavuteta, asetetaan tavoite, joka on vielä korkeampi. Se ei välttämättä ole kovin motivoivaa. On kiinnostavampaa valita asevelvolliset kykyjensä mukaan, Eriksen Søreide sanoo.

Norjassa syntyi vuonna 1997 noin 60 000 lasta. Näistä 10 000 valitaan armeijan harmaisiin.

Kutsunnat ovat kaksiosaiset. Ensimmäisessä osiossa käydään läpi terveyteen, kouluun, sosiaaliseen elämään, motivaatioon ja palvelustoiveisiin liittyviä kysymyksiä. Toisessa osiossa tehdään teoriakoe ja fyysiset kokeet.

Puolustusvoimien henkilöstöpalvelukeskuksen mukaan on epätodennäköistä, että naisia pakotettaisiin armeijaan, vaikka siitä tulee mahdollista.

– Käytämme harvoin pakkoa. Meillä on enemmän palvelukseen haluavia kuin siitä kieltäytyviä, yliluutnantti Johnny Aateigen sanoo.

"Historiallinen päätös"

– Tämä on historiallinen päätös. Asevelvollisuus on tärkeä periaate kansalaisen ja valtion välisessä yhteiskunnallisessa sopimuksessa, mutta vasta nyt voimme sanoa, että kaikki kansalaiset todella osallistuvat siihen. Kansainvälisesti Norja tekee pioneerityötä. Meillä on kaikki syy olla ylpeitä, puolustusministeri Ine Eriksen Søreide sanoo hallituksen kotisivulla julkaistussa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Norjan asevelvolliset suorittavat 12–19 kuukauden palvelusajan.