1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskity lapseen enemmän kuin kasvatusohjeisiin

Monenkirjavat ohjeet ja ulkopuolisten luomat ylimitoitetut idyllit saavat lomaviikkoa viettävän epävarman vanhemman hämilleen. Sieltä täältä kootut tiedon sirpaleet tekevät kasvatuksesta epävakaata. Lomalla ja arjessa sisäinen tunne ohjaa psykologin mukaan enemmän kuin ulkopuolisten ohjeet.

ilmiöt
Kuvassa tyttö piirtää tussikynillä
Heini Holopainen / Yle

Psykologi Risto Lappeteläinen pitää tutussa lasten elokuvassa seikkailevan Kung Fu Pandan tarinoita hyvin tähän aikaan sopivana.

– Siinä on yksi sellainen kohtaus, jossa on eräänlaisen temppelin katossa käärö, jota kaikki havittelevat. Siellä käärössä piti olla huhun mukaan suurin viisaus. Kun se lopulta saatiin luettavaksi, niin seurasi suuri pettymys, koska suurena viisauden paperina pidetty lappu olikin tyhjä.

– Kaikki tajusivat, että suurin elämän viisaus tulee itsestä. Tällä tuulettavalla ajatuksella haluan tuoda esille sitä, että lomalla keskityttäisiin lapsen olemukseen, ei siihen mitä internetissä lukee.

Informaatioähky pohjana rauhattomuudelle

Aikamme pursuaa keskustelupalstoja, luentoja, vinkkejä ja ohjeita lastenkasvatuksen kanssa kamppaileville. Risto Lappeteläisen mielestä informaatioähky on kääntynyt itseään vastaan.

Kun vanhemmuus on muutenkin kovilla, otetaan vaikutteita ulkoa.

Risto Lappeteläinen

– Kun ajatellaan vaikka kohta tulossa olevaa syyslomaa, niin jotenkin kuvitellaan, että ulkopuolisten ohjeiden ja idyllien pohjalta on olemassa jotain kaavoja, joita noudattamalla satu täydellisestä lomasta toteutuu.

– Kun vanhemmuus on muutenkin kovilla, otetaan vaikutteita ulkoa. Ajatellaan, että minusta tulee parempi kansalainen ja vanhempi toteuttaessani tuon ja tuon lukemani ohjeen, sanoo Risto Lappeteläinen.

Samalla psykologi kääntää aikaa taaksepäin.

– Jos ajetellaan asioita vuosikymmenten takaa, niin silloin ei ollut tätä tietoähkyä, jolloin oli pakko tehdä asioita pienimuotoisemmin ja keskittyä olennaiseen. Ja se tuotti kouluihin rauhallisempia lapsia, summaa Risto Lappeteläinen.

Kasvatus on kuin kirjahylly

Ihmisten epävarmuus on kasvanut kaiken tiedon äärellä. Tieto pitäisi psykologi Risto Lappeteläisen mukaan liittää vanhemman oman sisäiseen varmuuden jatkeeksi.

Tunteeseen pitäisi oppia luottamaan, eikä miettiä, että se on jotain huonoa tai merkityksetöntä, kun se tulee minusta sisältä.

Risto Lappeteläinen

– Kuvailisin sitä näin, että minulla on kirjahyllyssä hyvä valikoima kirjoja, joten voin laittaa sinne joukkoon yhden uuden kirjan muiden jatkoksi ikään kuin tukemaan muuta perustietoa ja viisautta. Silloin sen yhden kirjan tuoma informaatio on hyvässä palveluksessa.

– Jos minulla on tyhjä kirjahylly, niin silloin yksittäiset kirjat, sieltä täältä kerätyt tiedonsirpaleet tekevät lopputuloksesta epävakaan.

Siksi Risto Lappeteläinen puhuu sisältä tulevasta tunteesta, ei ulkopuolisten ohjeista.

– Tunteeseen pitäisi oppia luottamaan, eikä miettiä, että se on jotain huonoa tai merkityksetöntä, kun se tulee minusta sisältä. Se maksaa vähemmän aikaa ja rahaa, ja tuottaa enemmän iloa lapsille ja vanhemmille.

Lue seuraavaksi