1. yle.fi
  2. Uutiset

Rap-artisti otti maailman taakan harteilleen: Sanottava ääneen jos tahtoo muutosta

Hämeenlinnalainen rap-artisti Juuso Kukkola tunnetaan paremmin nimellä Näkemysero. Näkemysero on saanut suomen nuorisoyhteistyön -allianssin tunnustuksen. Tunnustus on myönnetty hänelle Hämeenlinnan Sano Ääneen –tapahtumien järjestämisestä. Nuori rap-artisti on huolissaan suomen suunnasta ja tulevaisuudesta.

musiikki

-Tämä yhteiskuntahan on aika pitkälle rakennettu sen mukaan miten asiat ovat olleen viitisenkymmentävuotta sitten. Sitten on vain menty sen linjan mukaan. Nykynuoret ovat kuitenkin aika erilaisia, mitä keski-ikäiset ovat olleet silloin kun he ovat olleet nuoria.

Näkemyseron mukaan yhteiskunnan tulisi muokkautua voimakkaammin siihen suuntaan minne nuoret haluaisivat sitä viedä. Downshiftaus, lyhyemmät työviikot ja vähemmällä toimeen tuleminen ovat trendejä, joita hänen mielestään ei tulisi ohittaa olan kohautuksella.

Nuoriso tulee olemaan tulevaisuus ja me kannamme tämän päivän taakan tulevaisuudessa harteillamme.

Näkemysero

–Nuoriso tulee olemaan tulevaisuus jossain vaiheessa ja me kannamme tämän päivän taakan tulevaisuudessa harteillamme.

Tunnustusta ääneen sanomisesta

Näkemyserolle on myönnetty Allianssin Nuori toimija -tunnustus (siirryt toiseen palveluun). Tunnustus myönnetään kannustukseksi nuorille toimijoille ja heidän hankkeilleen sekä omalla toiminnallaan nuorten asemaa ja heidän toimintaansa edistäneille aikuisille. Näkemysero odottaa innolla tunnustusten jakotilaisuutta, koska siellä pääsee puhumaan suurelle joukolle ja asioiden sanomisesta räp-musiikissa on juuri kyse.

–Siellä on myös kansanedustajia paikalla. Tilaisuus on minulle yllätys, koska en osallistunut mihinkään kilpailuun tai asettunut ehdolle. Minulle vain soitettiin, että sinulle on myönnetty hämeen maakunnan Nuori toimija -tunnustus.

Tunnustuksen näkemysero sai nimenomaan kesäisin Hämeenlinnan torillä järjestettävästä sano ääneen tapahtumasta.

–Tapahtuman ideana on saada ihmiset pois nurkista urputtamasta ja tulemaan esiin sanomaan suoraan mitä ajattelevat. Suomalainen on sellainen joka puhuu kahvipöydässä kuinka kaikki on huonosti, mutta kun se pitäisi sanoa ääneen kaikki ovat vain hiljaa ja katselevat jalkoihinsa. Mimun mielestä on tärkeätä, että ihmiset sanovat ääneen mihin haluavat vaikuttaa.

Maailmankuvaan muokkaaja

Näkemyseron kappaleet syntyvät vaikka yhdestä riimiparista mitä hän haluaan käyttää tai lehdestä bongatusta sanasta, mikä jää pyörimaan päähän.

Toivon että maailma menisi parempaan suuntaan, mutta tällä hetkellä ei näytä kovin hyvältä. Olisi paljon korjattavaa.

Näkemysero

– Sitten minä alan muodostamaan siihen sanoja ympärille ja yhtäkkiä minulla onkin valmis biisi. Jostain alitajunnasta ne tulee, en minä niitä hirveästi mieti tai hakkaa kauaa päätä seinään, että mitäköhän minä tähän kirjoitan, se vaan syntyy siihen.

Näkemysero on huolissan yhteiskunnasta ja sen suunnasta. Hän ei ole huolissaan pelkästään nuorista vaan kaikista. Jotkut aiheet ovat sellaisia, että ne vain pakottavat tekemään biisin aiheesta.

-Kantaaottavat artistit ovat vaikuttaneet minun maailmankuvaani paljon ja se on se mitä haluan tarjota myös muille ihmisille. Minä toivon että maailma menisi parempaan suuntaan, mutta tällä hetkellä ei näytä kovin hyvältä. Olisi paljon korjattavaa.

Lue seuraavaksi