Hyppää sisältöön

Grahn-Laasonen jäädytti soidensuojeluohjelman

Soidensuojeluohjelmaan on haluttu täydennystä, jotta arvokkaat ja uhanalaiset suot voisivat säilyä luonnontilaisina.

Punassuo Kuva: Tina Lundan / Yle
Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 4. lokakuuta 2014. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on jäädyttänyt vuosia valmistellun soidensuojelun täydennysohjelman.

Grahn-Laasonen haluaa vielä selvityttää mahdollisuuksia edetä suojelussa vapaaehtoisuuden pohjalta.

Grahn-Laasonen kiittelee ympäristöministeriössä ohjelmaa valmistellutta työryhmää suokohteiden kartoituksesta, mutta haluaa vielä harkita vaihtoehtoa soiden pakkosuojelulle.

– Metsien suojeluun tähtäävässä METSO-ohjelmassa vapaaehtoisesta suojelusta on saatu erittäin hyviä kokemuksia ja sitä ovat kiitelleet kaikki. Haluan selvittää, voitaisiinko vapaaehtoisuuteen perustuvalla suojelulla saada hyviä tuloksia aikaan myös soidensuojelussa, Grahn-Laasonen sanoo.

Ministeri vetoaa positiiviseen asennoitumiseen luonnonsuojelussa.

– Jos rakennamme maanomistajien kanssa hyvää yhteistyötä vapaaehtoisuuden pohjalta, rakennamme samalla luottamusta ja positiivista asennetta luonnonsuojelua kohtaan. Vastakkainasettelun sijaan etsitään uutta tapaa toimia, yhteistyötä ja vapaaehtoista tahtoa toteuttaa samat soidensuojelutavoitteet, Grahn-Laasonen sanoo.

Ehdotukset uusista suojeltavista alueista on pitänyt jättää tämän vuoden loppuun mennessä.

Jotkut viranomaiset ovat epäilleet, että vapaaehtoinen suojelu ei toimisi soiden kohdalla.

– Toki ymmärrän, että metsäkohteiden suojeluun verrattuna haasteita on enemmän, sillä suot tulee suojella kokonaisuuksina. Kun selvitys on valmis, on päätösten aika. Tulen kertomaan esitykseni jatkosta marraskuun loppuun mennessä, ministeri toteaa.