Geometrian teoriat heräävät henkiin virkkaamalla

Matemaattisia lainalaisuuksia ei aina tarvitse ilmaista numeroilla, vaan niistä voi kertoa vaikkapa perinteisen käsityötekniikan avulla. Latvian Riiassa virkkaamisen lähtökohdat ulottuvat aina Einsteinin suhteellisuusteoriaan asti.

kuvataide
Daina Taimina tekee matematiikasta taidetta.
Daina Taimina tekee matematiikasta taidetta.Jussi Mankkinen / Yle

Riian nykytaiteeseen keskittyvän kim?-gallerian Hyperbolisia pintoja ja kestäviä verkostoja -näyttelyn lähtökohta on vähintäänkin erikoinen: sen tarkoituksena on visualisoida perinteiseen tapaan virkattujen kolmiulotteisten käsitöiden avulla hyperbolisia eli torvimaisia ja satulamaisia pintoja.

- Seisomme tällä hetkellä lattialla, joka on tasainen pinta. Toinen mahdollisuus on positiivinen kaareva pinta, ehkäpä olet syönyt tänään omenan. Nämä teokset täällä taas edustavat kolmatta vaihtoehtoa, eli negatiivista kaarevaa pintaa, näyttelyn ideoinut matemaatikko Daina Taimina kertoo.

- Näyttelyn yhtenä tarkoituksena on myös yllättää: katsoja ei välttämättä heti ymmärrä että kyse on matematiikasta, ja minun tähtäimessäni on ollut myös näyttää, kuinka kaunista geometria voi pohjimmiltaan olla.

Mikro-organismeja ja vaaran elementtejä

Kiehtoviin teoksiin liittyy monta hämmentävää ja universaalia ulottuvuutta: esimerkiksi ihmiskehosta löytyvissä mikro-organismeissa on vastaavia muotoja, joissa maksimaaliseen pintaan käytetään minimaalisesti materiaa. Hyperbolisista pinnoista löytyy vaarankin elementtejä.

- Kyse on myös eksponentiaalisesta kasvusta, jossa pelottavinta on kasvun nopeus. Ajatellaanpa nyt vaikka parhaillaan riehuvaa ebola-epidemiaa: se on hyvä esimerkki eksponentiaalisesta kasvusta.

Geometriaa lapsille

Useita matematiikkaan liittyviä palkittuja kirjoja tehnyt Daina Tamina valmisti Hyperbolisia pintoja ja kestäviä verkostoja -näyttelyn teokset yhdessä kahdensadan muun latvialaisnaisen kanssa. Näyttelyyn liittyy myös pedagogisempi puoli. Lapsille järjestetään workshoppeja, jossa kaksiulotteisista kuvioista voi valmistaa kolmiulotteisen esineen. Workshop kerää ensimmäisellä kerrallaan yllättävän paljon innokasta yleisöä.

- Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja matematiikkaa opiskelemalla tulee hyvin fiksuksi, workshoppiin osallistunut Marta kertoo.

Tulevaisuuden taidetta

Hyperbolisia pintoja on mahdollista hyödyntää myös vaikkapa muodissa, pikkuvauvojen leluissa tai esimerkiksi tulevaisuuden taideteoksissa. Yksi tällainen teos löytyy jo kim?-galleriasta: itsevalaisevasta materiaalista virkattu neonvihreä esine voisi kuulua jonkun scifi-leffan rekvisiittaan. Hyperbolisia pintoja voi valmistaa myös neulomalla, mutta tässä yhteydessä virkkuukoukku on käytännöllisempi vaihtoehto.

- Einsteinin suhteellisuusteoria on nyt satavuotias. Hänen ystävänsä Hermann Minkowski taas ehdotti Einsteinia hyödyntämään teoriaansa hyperbolista geometriaa. Kun käytän näitä malleja esimerkkeinä hyperbolisesta geometriasta, on kuin opettaisin ihmisiä lukemaan. Ensin näytetään kirjaimia ja sitten yritetään nivoa kaikki yhteen, Daina Taimina toteaa.

Näyttely on osa Riian kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa ja se liiittyy mediataiteeseen keskittyvän latvialaisen RIXC-kollektiivin toimintaan.