1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keskustelu (Suora linja)

Pakollinen asevelvollisuus myös naisille?

Asevelvollisuus koskee Norjassa ensi vuodesta lähtien myös naisia. Mitä mieltä olet: pitäisikö Suomessakin olla naisille pakollinen asevelvollisuus?

Keskustelu (Suora linja)
Alikersantti ja naissotilas
Sauli Antikainen /Yle

Sukupuolineutraali asevelvollisuus otetaan käyttöön Norjassa ensi vuonna. Se koskee vuonna 1997 ja sen jälkeen syntyneitä naisia ja miehiä. Tällä hetkellä Norjassa on voimassa miehille pakollinen asevelvollisuus ja naisille vapaaehtoinen.

Naiset ovat vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan viihtyneet Norjan armeijassa, mutta kokeneet joutuvansa käyttäytymään siellä miehisesti.

Norjan puolustusvoimien komentaja, amiraali** Haakon Bruun-Hanssen** kertoo tässä Ruotuväki-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) uskovansa, että naiset nostavat asevoimien tasoa.

Suomessa naisten asevelvollisuutta on tänä syksynä kommentoinut puolustusvoimien entinen komentaja** Gustav Hägglund**. Hän ei kannata asevelvollisuuden laajentamista myös naisia koskevaksi.

Huomenna 16. lokakuuta tulee kuluneeksi tasan 19 vuotta siitä, kun ensimmäiset suomalaiset naiset aloittivat asepalveluksensa.

Voit katsoa tästä Ylen Elävän arkiston koosteesta, miten asiaa käsiteltiin Yle Uutisissa vuonna 1995.

*Mitä mieltä olet: Pitäisikö asevelvollisuuden olla Suomessa pakollinen myös naisille? Voit ottaa kantaa sekä äänestämällä että osallistumalla keskusteluun. *

*Jos Suomen asevelvollisuus ulotetaan koskemaan myös naisia, tulisiko se muuttaa samalla valikoivaksi? Eli palvelukseen valittaisiin tällöin sopivimmat ihmiset sukupuolesta riippumatta. *

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi