1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Identiteettivarkaus ei vaadi kuin yhden puhelinsoiton — laki laahaa kilometrin jäljessä

Identiteettivarkauden tekemiseen ei tarvitse aina edes nettiä. Pelkkä puhelinsoitto yhteen Suomen suurimpaan tietoliikennekonserniin voi tuottaa tulokseksi yli tuhannen euron saaliin. Identiteettivarkaudet saattavat muuttua rikoksiksi ensi vuonna.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Identiteettivarkauksiksi luokiteltavat petokset ovat olleet nouseva trendi jo vuosikausia. 

Tänä vuonna syyskuuhun mennessä poliisi on kirjannut identiteettivarkauksia arviolta jo yli 8 000. Luku on huomattavasti suurempi kuin aiemmin.

Viime vuonna vastaavanlaisia petoksia tehtiin yhteensä 9 400.

Sisäministeriön poliisiosaston johtavan tarkastaja Johanna Karin mukaan poliisit ovat vuosikausia etsineet käsipelillä isoista petoskasoista identiteettivarkaudet. Todellinen määrä saattaa olla huomattavasti suurempikin, koska poliisit eivät varsinaisesti tilastoi identiteettivarkauksia.

Myös poliisi tiedostaa ongelman. Tarkemman käsityksen identiteettivarkauksien määrästä sisäministeriön poliisitarkastaja Antti Simanaisen mukaan saisi, jos toimittaja kysyisi asiaa suoraan netin käyttäjiltä, esimerkiksi kyselynä sosiaalisessa mediassa.

Identiteettivarkaus ei ole rikos, vielä

Lain mukaan toisen ihmisen nimissä esiintyminen ei ole rikos.

Sisäministeriön työryhmä ehdotti identiteettivarkauksien kriminalisointia jo vuonna 2010, mutta identiteettipetoksia ei ole kirjattu rikoslakiin vieläkään.

Identiteettivarkauksien tunnistaminen saattaa kuitenkin helpottua ensi vuonna, koska nyt myös oikeusministeriön työryhmä on jättänyt mietinnön, jossa ehdotetaan identiteettivarkauksien kriminalisoimista.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuonna.

Identiteettivarkaus ei vaadi kuin puhelinsoiton

Identiteettivarkaudet mielletään helposti vain netissä tapahtuviksi huijauksiksi. Toisen nimissä petoksen tekeminen ei kuitenkaan välttämättä vaadi kuin puhelinsoiton.

Helsinkiläiselle Ninni Mikkoselle tipahti postiluukusta kirje perintätoimistolta. Mikkoselta perittiin saatavia iPhonesta ja iPadista, jotka oli tilattu puhelimitse DNA:lta hänen nimissään kesällä 2014.

Kävi ilmi, että joku on esiintynyt minuna ja tilannut tuotteita jättäen laskut maksamatta.

Ninni Mikkonen

Mikkonen ei kuitenkaan ole uusinut älylaitteitaan viime aikoina.

– Otin yhteyttä DNA:han. Kävi ilmi, että joku on esiintynyt minuna ja tilannut tuotteita jättäen laskut maksamatta.

– Luulen, että varas on saanut jostain henkilöturvatunnukseni. En ole hukannut lompakkoani enkä muutakaan, joten en tiedä miten se (henkilöturvatunnus) on päätynyt varkaalle.

Prepaid-liittymä ja tekaistu sähköpostitili

Mikkonen teki tapauksesta rikosilmoituksen. Asia siirtyi poliisien tutkittavaksi.

Jäljille pääseminen voi olla kuitenkin vaikeaa, koska identiteettivaras on ilmeisesti tehnyt tilauksen prepaid-liittymän ja tekaistun sähköpostitilin turvin.

Tilausvahvistusviestit ovat todennäköisesti menneet nekin varkaan sähköpostiin. Älylaitepaketti meni kuitenkin Mikkosen lähipostiin.

Postista paketti annettiin mahdollisesti varkaan matkaan lähetystunnusta vilauttamalla. Se, oliko varkaalla väärennetty tai varastettu henkilöllisyystodistus, ei ole tiedossa.

Itella ja DNA pallottelevat vastuuta

Ninni Mikkosta askarruttaa etenkin se, oliko varas väärentänyt hänen henkilöllisyystodistuksensa.

Toisaalta, postipaketin noutaminen saattoi onnistua myös tekeytymällä esimerkiksi ”perheenjäseneksi".

Viestintäsalaisuuteen nojaten Itella ei otaMikkosen tapaukseen kantaa. Yleisten toimitusehtojen mukaan paketin on kuitenkin saattanut saada hyppysiinsä pelkällä lähetystunnuksella ja kenen tahansa tekaistuilla henkkareilla.

On tavallista, että perheenjäsen noutaa paketin. Esimerkiksi economy-paketit luovutetaan sille, jolla on esittää lähetystunnus.

Markku Rajamäki

– On tavallista, että perheenjäsen noutaa paketin. Esimerkiksi economy-paketit luovutetaan sille, jolla on esittää lähetystunnus, Itellan turvallisuuspäällikkö Markku Rajamäki toteaa.

Rajamäki uskoo Itellan toimineen toimitusehtojensa mukaisesti ja sanoo kauppiaan kantavan kaupanteon riskit.

– Kauppa on harkinnut riskinsä eli millaisella tilauskombinaatiolla he lähettävät tavaransa, hän lisää.

DNA:lta kerrotaan heidän pakettiensa kulkevan yleensä economy-postina, johon on lisätty joitakin turvallisuutta lisääviä palveluita, kuten valtakirjan vaatimista paketin noutajalta. Tietoliikennekonserni siirtäisi mielellään vastuun henkilöllisyyden todentamisesta Itellalle.

– Puhelimessa ei voi tehdä henkilön vahvaa tunnistamista, joten silloin tunnistaminen tehdään postissa, DNA:n hallintojohtaja Vesa Vuoti toteaa.

Ninni Mikkosen tapauksessa henkilöllisyys jäi kuitenkin vahvistamatta, koska varas sai haltuunsa älylaitteita yli tuhannen euron arvosta.