1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolmiulotteiset liikennemerkit kokeiluun Uudellamaalla

Tien pintaan kaiverrettavia liikennemerkkejä kokeillaan Uudenmaan moottoritierampeilla vuoden verran, minkä jälkeen harkitaan laajennetaanko menetelmä koko maahan.

Kolmiulotteinen kielletty ajosuunta-merkki näkyy vain väärään suuntaan ajaville. Kuva: Yle

Väärä ajosuunta ilmoitetaan moottoritierampilla yleensä kahdella kieltokyltillä tien alussa.  Lisäksi väärästä ajosuunnasta muistutetaan vielä rampin puolivälissä. Nyt vikasuuntaan erehtyneitä muistutetaan myös kolmiulotteisilla liikennemerkeillä. Tienpinnassa näkyvillä liikennemerkeillä halutaan tehostaa kieltokylttien vaikutusta.

– Olemme saaneet ulkomailta kokemuksia, että tämmöiset kolmiulotteiset merkinnät missä kieltomerkki nouse tienpinnasta esiin parantaa merkittävästi kieltokylttien vaikutusta, kertoo projektipäällikkö Tuomas Vasama Uudenmaan ely-keskuksesta.

Pään sisäinen kompassi voi pettää

Kolmiulotteisia liikennemerkkejä tehdään tänä syksynä Uudellemaalle kymmenelle rampille. Merkinnät toteutetaan valtatie 7:llä yhteensä seitsemälle rampille. Lisäksi niitä tehdään valtatie 1:n rampissa Veikkolassa ja valtatie 2:n rampeilla Nummelassa. Merkkejä on tekeillä myös Pohjois-Savossa.

Rampinpätkät on valittu riskikartoituksen tuloksena. Niissä on tutkimusten mukaan korostunut riski harhautua vastaantulevien kaistalle.

– Riskirampit ovat geometrialtaan sellaisia, että jos kompassi menee päässä sekaisin niin siinä autoilija voi tehdä väärän valinnan ja kääntyä helposti väärään suuntaan, sanoo Vasama.

Harhautumisia vain muutama vuodessa

Merkit jyrsitään ja maalataan tien pintaan, jotka näkyvät väärään suuntaan ajaville kielletty ajosuunta-merkkinä. Tiemerkintä näkyy vain kiellettyä ajosuuntaa ajavalle. Oikeaan suuntaan posottavalle merkki näkyy tummana läikkänä tien pinnassa.

Uusia liikennemerkkejä kokeillaan vuosi, minkä jälkeen harkitaan laajennetaanko menetelmä koko maahan.

– Henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia tapahtuu aika vähän moottoritierampeilla. Uudenmaan ely-keskuksen alueella tapauksia on vuosittain vain muutamia. Mutta jos estämme yhdenkin onnettomuuden, niin se korvaa helposti kustannukset mitä merkintöjen tekemisestä syntyy, Vasama muistuttaa.