Ruokaremontti kohensi vanhusten veriarvoja vain vähän – yhteisruokailu yhdeksi lääkkeeksi?

Kokkolalaisten vanhusten veriarvojen pieni kohoaminen ruokalistojen muutoksen myötä ei riitä geriatrille. Monet sairaudet ja lääkkeet alentavat vanhusten hemoglobiiniarvoja, ja ruokaa jää vieläkin paljon syömättä. Lääkäri ehdottaakin vanhusten ruokahalun kohottajaksi yhteisruokailua ruokasaleissa.

terveys
Vanhuksia syömässä pöydän ääressä.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolan laitoksissa asuvien vanhusten aterioille lisättiin keväällä tuoreita marjoja ja hedelmiä, puurot ja vellit vaihdettiin päivällisellä keittoihin ja laatikkoruokiin. Toivottua tulosta ei niillä kuitenkaan saatu.

– Toki veriarvot, veren hemoglobiinitulokset paranivat hiukan keväällä. Meidän on pakko korjata asia lääkkeillä, jos vanhukset eivät saa riittävästi ravintoaineita ruuasta, sanoo geriatri Virve Ojutkangas Kokkolan terveyskeskuksesta.

Vitamiinien ja hivenaineitten imeytyminen saattaa Ojutkankaan mukaan heikentyä pelkästään siksi, että vanhuksella ei ole hampaita. Ruuan liiiallinen käsittely voi myös hävittää ravintoaineet.

"Ruuan pitää myös näyttää hyvältä"

– Ruuan ulkonäöllä on myös merkitystä. Jos lautasella on epämääräisiä möykkyjä, ei se kauheasti ruokahalua herätä.

Geriatri Virve Ojutkangas lähtisi parantamaan myös palvelutalojen ruokailuympäristöä ja parantamaan sitä kautta vanhusten ruokahalua.

– Huonokuntoistenkin vanhusten pitää saada nauttia muiden ruokailijoiden seurasta. Yhteisruokailu pistää porukkaa syömään - se on nähty noissa parissa talossa, joissa kaikki viedään syömään. Kun ihmiset saavat istua yhteen syömään - se voisi olla yksi kokeilemisen arvoinen asia.