Himangan kirjasto vaihtaa leiriä –14 kirjastoa pois käytöstä

Lukuintoista varmasti harmittaa, kun lainakirjoja ei pääse hakemaan kahteen viikkoon mistään pohjoispohjalaisesta Tiekkö-kirjastosta. Syynä ovat isot palvelinvaihdokset, joita joudutaan tekemään, kun Himanka vaihtaa kirjastoleiriä. Samalla Tiekkö-kirjastot uusivat tiedostojärjestelmänsä. Osa kirjastoista on poissa käytöstä kaksi viikkoa.

Kotimaa
Kuvassa kirjastonhoitaja Aino-Maria Rovio
Tiina Louhula / Yle

Himangan kunta liittyi Kalajokeen neljä vuotta sitten. Nyt Himangan kirjastojärjestelmä laitetaan ajan tasalle eli liitetään pohjoispohjalaiseen Tiekkö-kirjastojärjestelmään.

Ero Anders-järjestelmästä ei voi olla näkymättä asiakkaille, sillä Tiekkö-kirjastot ovat kiinni kaksi viikkoa ja Anders-kirjastot viikon. Sulun aikana lähimmät avoinna olevat kirjastot ovat Pyhäjoella tai Pietarsaaren ja Kruunupyyn alueella.

Tiekkö-kirjastokimpassa tehdään palvelukatkon aikana isoja muutoksia tietojärjestelmissä. Tiekössä tiedot on tähän asti koodattu Finmarc-luettelointikielellä, mutta jatkossa kieleksi muuttuu uudenaikaisempi Marc21-kieli.

Pelihuone konsolipelejä varten

Himangan kirjastonhoitaja Aino-Maria Rovio kertoo, että samalla kirjastotiloissa tehdään muutoksia. Ainakin nuorison pitäisi olla tyytyväinen:

– Me teemme täällä järjestelyhommia ja pelihuonetta konsolipelejä varten. Kirjastonhoitajan työhuone on tyhjennetty ja työtiloja pantu uusiksi. Aikamoinen kaaos täällä on.

Itse järjestelmämuutos tehdään palvelimella. Sitten yksittäisille työasemille asennetaan uusi järjestelmä.

– Tätä on suunniteltu jo usean vuoden ajan. Koulutuksia on ollut menossa aiemmin ja Tiekkö-kirjaston saloihin vihkiydytään nyt.

Vanha kortti käy

Aino-Maria Rovio opastaa kirjastokävijää:

– Asiakkaan ei tarvitse vaihtaa kirjastokorttia. Uudennäköisen kortin voi toki hankkia, jos haluaa.

Tiekkö-verkkokirjastosta löytyy asiakkaiden vanhat tiedot. Sama kirjastokortin numero ja käyttäjätunnus kelpaavat esimerkiksi lainojen uusimiseen.

Jos asiakas haluaa kuitenkin tehdä arvosteluja ja pisteytyksiä kirjoista Tiekön verkkosivuille, uusi tunnus Tiekköön on tarpeen.

Anders-kirjat voi palauttaa Himangalle entiseen tapaan aina vuoden loppuun asti. Ensi vuoden alusta lähtien kirjojen kuljetus Anders-kirjastoihin kuitenkin lakkaa.