Ville Niinistö Grahn-Laasosen suopäätöksestä: Ennennäkemätöntä!

Niinistö sanoo, että ei olisi uskonut kokoomuslaiseltakaan ministeriltä käytöstä, että asiantuntijatyötä ja suomalaista luontoa ei arvosteta.

Ville Niinistö (vihr.) Ylen haastateltavana 27. syyskuuta. Kuva: Yle

Vihreiden kansanedustaja, entinen ympäristöministeri Ville Niinistö pitää seuraajansa Sanni Grahn-Laasosen (kok.) päätöstä pysäyttää soiden suojeluohjelma ennennäkemättömänä.

Niinistön mukaan Suomessa ympäristöministeri ei ole koskaan aiemmin pysäyttänyt sovittua luonnonsuojeluohjelmaa. Niinistön mukaan ympäristöministerin tehtävä on suojella ympäristöä, ja soidensuojelun täydennysohjelmalla pelastettaisiin hänen mukaansa etenkin Etelä-Suomen viimeiset arvokkaat suoalueet sekä lukuisia kasvi- ja lintulajeja.

Uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on jäädyttänyt ohjelman, ja haluaa vielä selvityttää mahdollisuuksia edetä suojelussa vapaaehtoisuuden pohjalta.

– En olisi uskonut kokoomuslaiseltakaan ministeriltä tällaista käytöstä, että asiantuntijatyötä ei arvosteta, Niinistö arvostelee.

Niinistö: Valtion rahojen tehotonta käyttöä

Grahn-Laasosen mukaan selvitettävänä on se, voitaisiinko soidensuojelussa hyödyntää kokemuksia metsiensuojeluun tähtäävästä Metso-ohjelmasta, jossa yksityiset maanomistajat ovat voineet tarjota metsiään suojeltavaksi vapaaehtoisesti.

Niinistö muistuttaa, että asiantuntijat ovat jo vuosia kartoittaneet arvokkaita suoalueita suojeltavaksi. Hän torjuu Grahn-Laasosen ajatuksen, sillä arvokkaat suot olisi tarkoitus suojella kokonaisuuksina, mutta suomalainen maanomistus on sirpaleista.

Niinistön mukaan Grahn-Laasosen ehdotus johtaisi tehottomuuteen, jos maanomistajat ehdottaisivat suoalojaan suojeluun sieltä täältä.

– Tällainen täysin vapaaehtoisuuteen pohjautuva Metso-ohjelmaan rinnasteinen malli romuttaisi kaiken valmistelutyön. Se perustuisi haulikolla ammuttuun suojeluun, joka ei ole valtion rahojen tehokasta käyttöä eikä suojele arvokkaimpia soita, tyrmää Niinistö.

"Kokoomus ollut lähellä turvelobbareita"

Niinistön mukaan valtaosa maanomistajista olisi todennäköisesti suhtautunut myönteisesti soidensuojeluohjelmaan, mutta myös mahdollisuus pakkolunastukseen tarvitaan, jotta kokonaisia suoalueita olisi mahdollista suojella.

– Se yksi maanomistaja, joka lopulta pistää yhdessä suokokonaisuudessa vastaan ei voi estää koko suon suojelua, Niinistö kuvaa.

– Miksi tässä on nyt sitten mennyt pupu pöksyyn, niin voiko siinä olla se, että kokoomus on koko hallituskauden ollut lähellä turvelobbareita ja kuunnellut elinkeinoelämän valitusta luonnonsuojelusta. Onkohan tässä jälleen kysymys siitä, että suoluonto ei ole heille niin tärkeää, Niinistö pohtii.

Niinistö toivoo, että sosiaalidemokraatit vaativat nyt hallituksessa ohjelman täysimääräistä toteuttamista.