Ainakin 17 kuollut kahdessa lumivyöryssä Himalajan vuoristossa – yli sata kateissa

Mustangin ja Manangin alueilla Pohjois-Nepalissa on satanut yli 90 senttimetriä lunta, ja pelastustyöntekijät joutuvat kahlaamaan vyötäröään myöten lumessa etsiessään uhreja.

Ulkomaat

Nepalin Himalajan vuoriston lumivyöryuhrien määrä on noussut 17:ään. Puolet kuolleista on kiipeilijöitä ja puolet oppaita. Joukossa on puolalaisia, israelilaisia, kanadalaisia, intialaisia ja vietnamilaisia turisteja.

Kuolonuhreista 12 on löydetty Mustangin ja viisi Manangin alueelta. Kaikkiaan 168 kiipeilijää on kertonut liikkuvansa näillä alueilla Länsi-Nepalissa. Viranomaiset yrittävät nyt jäljittää kaikki rekisteröityneet kiipeilijät, mutta uhrien määrä voi vielä nousta.

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei toistaiseksi ole alueelle matkustaneita suomalaisia. Ulkoministeriö seuraa kuitenkin tilannetta.

– Puhelinverkko ei ole kovin hyvä, joten emme ole saaneet yhteyttä kaikkiin kadonneisiin, mutta toivomme löytävämme heidät päivän kuluessa, piirivirkailija Baburam Bhandari sanoo toiveikkaasti.

Lumivyöryjen taustalla on sykloni Hudhudin aiheuttama erittäin huono sää. Mustangin ja Manangin alueilla on satanut yli 90 senttimetriä lunta, ja pelastustyöntekijät joutuvat kahlaamaan vyötäröään myöten lumessa etsiessään uhreja.

22 kiipeilijää on löydetty hengissä. Heidät on viety sairaalahoitoon Katmanduun. Viranomaisten mukaan pelastettujen vammat ovat lieviä. Heidän kansallisuuksiaan ei ole kerrottu.

Pelastustöihin osallistuu myös yksi Nepalin armeijan helikopteri ja useita matkatoimistojen vuokraamia helikoptereita. Huhtikuussa 16 kiipeilyopasta kuoli lumivyöryssä Mount Everestillä. Onnettomuus johti kiipeilykauden perumiseen maailman korkeimmalla huipulla.

Lähteet: AP, AFP