Latviassa halutaan nyt tehdä musiikillisia kokeiluja

Latviassa tehdään musiikkia synkästä industriaalista lo-fi garagen kautta folk-metalliin.

kulttuuri
Oskars Rodiņš pitää lo-fi garagesta.

Oskars Rodiņš tahtoo itsestään otettavan hieman erilaisemman kuvan, ja ryhtyy seisomaan käsillään Riian Pilsetan kanaalin vieressä sijaitsevassa puistossa. Rodiņšin Astrofish-yhtyeellä on ollut eilen keikka vaihtoehtokulttuuria tarjoavalla Depo-klubilla, ja meno oli sen verran hurjaa, että siitä on kaupungilla puhuttu: ihmiset hyppivät lavalle, miespuoinen yleisö heitti paitojaan ilmaan ja koko draaman kaari huipentui siihen, että joku sai turpiinsa.

Lo-fi garagea soittava Astrofish on musiikillisen tyylinsä takia Latviassa harvinaisuus, ja lisäksi bändillä on naispuolinen rumpalikin.

– Minusta garage-musiikissa on juuri oikeanlaista tunnetta ja sitä on sitä paitsi hauska esittää livenä. Olemme ottaneet vaikutteita muun muassa Chelsea Wolfelta, joka soittaa hieman tummempisävyistä musiikkia, ja lisäksi pidän Ty Segallista ja kalifornialaisista garage-bändeistä, Rodiņš sanoo.

– Meillä on ollut selkeää kulttisuosiota Riiassa: aina kun olemme heittäneet täällä keikkaa, innostuneesta yleisöstä ei ole ollut pulaa.

Synkkyyttä ja kissavideoita

Autogen
AutogenYle

Astrofish on yksi esimerkki pienen Latvian vaihtoehtoisesta musiikkiskenestä. Maassa esimerkiksi tehdään runsaasti synkkää industriaalivaikutteista tanssimusiikkia, ja sellaiset projektit kuten Autogen, Hezzell, Oyaarss ja Thinner ovat alan piireissä arvostettuja myös kotimaansa ulkopuolella.

Elektronista post-future wavea ei niin vakavissaan tekevä Kodek taas sekoittelee toisiinsa mauttomia retrovaatteita ja -soundeja, ja miehen kissaobsessiiviset, tarkoituksellisen kömpelöä graafista ilmettä pursuavat videot ovat paitsi hauskoja myös itseironisia.

Metalli voi Latviassa hyvin, tuntuu siltä että metalli-ihmiset ovat lojaaleja yhtyeilleen ja käyvät paljon konserteissa.

Latvian elektronisen musiikin kenttää on viime aikoina piristänyt Dirty Deal Audio -kollektiivi ja levy-yhtiö, johon myös Kodek kuuluu. Vuonna 2011 perustettu Dirty Deal Audio on julkaissut musiikkia weird hopista chip-säveliin.

Aivomyrskystä karnevaaleihin

Kodek
KodekKodek

Latvian tunnetuin valtavirtayhtye maailmalla lienee Brainstorm, joka on sijoittunut kolmanneksi Euroviisuissa ja saanut myös Music Television -palkintoja. Brainstorm-muusikko Renārs Kaupersin pojat Edgars ja Emil taas ovat perustaneet äskettäin indie-yhtye Carnival Youthin, joka on paikallisella tasolla varsin suosittu. Folk-metalliyhtye Skyforger tekee ulkomaan kiertueita ja tiedetään hyvin raskaamman rockin ympyröissä.

– Metalli voi Latviassa hyvin, tuntuu siltä että metalli-ihmiset ovat lojaaleja yhtyeilleen ja käyvät paljon konserteissa. Myös punkkia ja punkkareita löytyy runsaasti. Uutena trendinä voisi mainita post rockin, joka on saanut yhä enemmän jalansijaa Riiassa ja muualla Latviassa, Rodiņš kertoo.

Ääripäästä toiseen

Latvialaisen rockin ja muun vastaavan musiikin näkyvyyttä ovat parantaneet viime vuosina etenkin Tallinn Music Week -showcase sekä varsin suureksi paisunut Positivus-festivaali.

– Latvian musiikkiympyröille tyypillistä on voimakas polarisoituneisuus ja kahtiajakautuneisuus: tuntuu siltä, että meillä on joko radioystävällisiä valtavirtabändejä tai undergroundia, joka jää marginaaliin ja pienten piirien omaisuudeksi. Musiikkigenret ovat Latviassa pysyneet oikeastaan samanlaisina ja muuttumattomina kymmenkunta vuotta: ihmiset ovat saaneet tästä tarpeekseen ja nyt halutaan kokeilla erilaisia asioita. Minusta suunta on selvästi parempi, Oskars Rodiņš sanoo.

Myös keikkatilanne on kohentunut.

– Keikkapaikkoja löytyy nykyisin ihan riittävästi, eli jos tahdot esiintyä, niin siitä vaan. Lisäksi ihmiset haluat ottaa ilon irti keikoilla: nykyään tanssiminen, riehuminen ja musiikkiin eläytyminen on pikemminkin poikkeus kuin sääntö, Rodiņš summaa ja viittaa Astrofishin edelliseen konserttiin.