Hyppää sisältöön

Puoluesihteerit kehuivat kilpailijaa, voiko päätellä seuraavan hallituskumppanin?

Keskusta empii vielä, liittyykö se perussuomalaisten välikysymykseen hallituksen talouspolitiikasta. Perussuomalaiset kertoivat keskustelevansa välikysymyksestä torstaina myös vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa.

Puoluesihteerit Ylen Aamu-tv:ssä torstaina.
Kokoomuksen Minna Arve (vas.), sosiaalidemokraattien Reijo Paananen, keskustan Timo Laaninen sekä perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo Ylen aamu-tv:ssä torstaina

Neljän suurimman puolueen puoluesihteereiltä pyydettiin Ylen aamu-tv:ssä nimeämään kilpailija, jonka viimeaikaiset poliittiset teot ansaitsevat kiitosta.

Kysymys, olisiko kehujen kohde myös mieluisin hallituskumppani eduskuntavaalien jälkeen sai puoluesihteerit varovaisiksi. He totesivat kuin yhdestä suusta, ettei valinnasta voi vetää tätä johtopäätöstä. Yhteinen linja oli, että katsotaan vaalit ensin.

Kokoomuksen tuore puoluesihteeri Minna Arve perusteli SDP:n valintaa hyvällä hallituskumppanuudella.

– Me viedään hallituksessa asioita isossa mittakaavassa yhdessä eteenpäin. Erityisesti näitä rakenteellisia uudistuksia, joille olemme nähneet suuren tarpeen. Nyt näitä vielä hiotaan, että löydetään se viimeinen yhteinen näkemys. Tähän tarvitaan vastuulllista asennetta Suomen asioiden hoitamiseen.

Sosiaalidemokraattien Reijo Paananen valitsi kokoomuksen, ja kehui puolueen tuoneen esille oman linjansa selkeästi

– Ihmiset kokevat, että kaikki puolueet ovat samaa harmaata massaa. Minusta kokoomus ansaitsee kiitoksen siitä, että pääministeri Alexander Stubb ja esimerkiksi Sampsa Kataja ovat viime aikoina tuoneet hyvin selkeästi esille, mitä on odotettavissa jatkossa. Minusta on reilua, että se kerrotaan avoimesti, mitä mieltä asioista ollaan.

Keskustan Timo Laanisen kiitos SDP:lle sisälsi myös piikittelyä. Hän kehui puolueen johdonmukaista toimintaa.

– Raastetaan, revitään ja haastetaan koko ajan sekä hallituskumppania että muitakin puolueita. Tämä Antti Rinteen SDP on tosi mielenkiintoinen puolue.

Laaninen ei suostunut ottamaan kantaa siihen, olisiko punamultahallitus mieluisin vaihtoehto, vaan painotti, että sen kansa päättää.

Riikka Slunga-Poutsalo perussuomalaisista valitsi keskustan, vaikka syytti samalla puoluetta istuvan hallituksen myötäilystä.

– Keskustassa on kuitenkin noussut pieni valo muun muassa jätevesiasetukseen, jonka he ovat rakentaneet. Hanke voitaisiin vielä pysäyttää. Tästä pieni positiivinen plussa.

Slunga-Poutsalo totesi hallitusyhteistyöstä, että kyllä puolue keskustan kanssa tulisi toimeen. Ovet pidettiin kuitenkin myös auki muiden puolueiden suuntaan.

– Ei lähdetä sitä karhua vielä kaatamaan. Katsotaan vaalit ensin.

Keskusta empii välikysymystä, perussuomalaiset puuhaavat vihreitä ja vasemmistoa mukaan

Timo Laaninen kertoi keskustan vielä harkitsevan, liittyykö se perussuomalaisten välikysymykseen hallituksen talouspolitiikasta. Hän arvioi, että välikysymyksellä on perusteet, mutta epäröi onko perussuomaisten hankkeessa vaihtoehtoja työllisyyden parantamiseksi.

– Kun katsotaan tämän hallituksen saldoa. Työttömyyskortistossa on 80 000 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin neljä vuotta sitten. Valtion velan määrä on kasvanut yli 20 miljardia euroa. Nyt viimeksi meni hallituksen kaikkein tärkein mittari eli tämä Suomen luottoluokituksen kolmas A:kin. Välikysymyksessä pitäisi kuitenkin myös esittää riittävästi keinoja työllisyyden parantamiseksi.

Riikka Slunga-Poutsalo kertoi perussuomalaisten keskustelevan välikysymyksestä tänään myös vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa.

Minna Arve on asetettu eduskuntavaliehdokkaaksi Varsinais-Suomesta. On esitetty epäilyjä, ettei puoluesihteerin ja kansanedustajan tointa pysty yhdistämään, ja Arven tulisi luopua ehdokkuudesta.

Arve ei halunnut kertoa päätöstään, koska keskustelut ehdokkaaksi asettaneen tahon kanssa ovat asiasta vielä kesken.

Myös Timo Laaninen aikoo asettua kansanedustajaehdokkaaksi Helsingin vaalipiirissä.

Reijo Paananen ja Riikka Slunga-Poutsalo sen sijaan keskittyvät vain puoluesihteerin töihin ja puolueensa eduskuntavaalikampanjaan.