1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Iso ja rasvainen kieli altistaa öisille hengityskatkoksille

Lihavien uniapneapotilaiden kielet ovat keskimäärin suurempia ja rasvaisempia kuin lihavien, jotka eivät pode uniapneaa.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Lihavuus on merkittävä uniapnean (siirryt toiseen palveluun) riskitekijä, mutta silti kaikki ylipainoiset eivät sairastu siihen. Sleep-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen tulosten perusteella selitys voi löytyä kielen koosta ja etenkin siitä, miten paljon rasvaa ihmisen kielessä on.

Tutkimuksen mukaan lihavien uniapneapotilaiden kielet ovat keskimäärin suurempia kuin lihavien, jotka eivät pode uniapneaa. Lisäksi heidän kielissään on enemmän rasvaa ja rasva kasaantuu etenkin kielen juuriosiin.

Suuri kieli voi helpommin tukkia hengitysteitä ja siten aiheuttaa uniapneaan kuuluvia hengityskatkoksia, mutta se saattaa myös rasittaa lihaksia, jotka pitävät kielen poissa hengitysteistä.

Tutkijat toivovat lääkäreiden huomioivan kielen koon mahdolliset vaikutukset uniapneaan lihavia potilaita hoitaessaan. Jatkossa he toivovat myös lisätutkimuksia, jotta selviää, miten laihduttaminen näkyy kielen koostumuksessa ja vaikuttaako se uniapnean kehittymiseen.

Tutkimukseen osallistui 90 lihavaa uniapneapotilasta ja 31 lihavaa verrokkia. Osallistujien kielet tutkittiin magneettikuvauksella.