Näin vältyt maakuntaradioiden ärsyttävältä seilaamiselta autoradiossa

Monet autoilijat ovat tuskastuneita siitä, että kun tien päällä kuuntelee haluamaansa Ylen maakuntaradiota, niin ohjelma hyppääkin naapurimaakunnan ohjelmaan. Kyse on RDS:n ominaisuudesta, mutta suosikkitoimituksen taajuudella pysyminen onnistuu, kunhan vain osaa säätää autonsa vastaanottimen oikeille asetuksille.

tekniikka
Autostereo
Yle Pohjois-Karjala

Autoradioissa (ja muissakin radioissa) on jo kauan ollut ominaisuutena RDS. Autoissa tekniikka mahdollistaa muun muassa sen, että vastaanotin vaihtaa taajuutta aina voimakkaimmalle samaa ohjelmaa lähettävälle asemalle.

RDS -ominaisuus on kuitenkin kiusallinen esimerkiksi Radio Suomen maakuntaradioita kuunneltaessa niiden aluelähetysten aikana. Pohjois-Karjalan radion ohjelma voikin vaihtua yhtä äkkiä Radio Savon puolelle ja päinvastoin.

Loc tai reg päälle, niin maakuntaradio ei vaihdu

Autostereoista löytyy joko nappi tai valikko, jossa on loc- tai reg-valinta. Kun jommankumman (nimi vaihtelee laitteiden mukaan) avulla kytketään aluelukitus päälle, niin asema ei seilaa jatkuvasti kahden eri maakuntaradion välillä. Tuolloin vastaanotin seuraa vain niitä asemia, jotka lähettävät esim. Yle Pohjois-Karjalan ohjelmaa (Koli, Kiihtelysvaara, Joensuu ja Kerimäki).

Jos kuitenkin matkustat esimerkiksi poikki Suomen, niin silloin ei kannata pitää loc- tai rec-valintaa päällä, jotta radio löytäisi automaattisesti myös muut kuin vaikkapa Yle Pohjois-Karjalan taajuudet.

RDS sisältää siis AF-palvelun (Alternate frequency), jonka päällä ollessa vaihtaa vastaanotin taajutta aina voimakkaimpaan samaa ohjelmaa lähettävään asemaan, kerrotaan Digita Oy:stä

Jos halutaan, että kuunnellaan esimerkiksi vain Yle Pohjois-Karjalaa, niin voidaan myös kytkeä vastaanottimen AF-palvelu pois päältä ja virittää vastaanotin haluamalle taajuudelle. Silloin kuitenkin radio ei seuraa esimerkiksi maakuntaradion kaikkia lähettimiä, ainoastaan sitä, jolle radio on viritetty.

Yksi vaihtoehto on myös ottaa koko RDS-toiminto kokonaan pois päältä radion napin tai valikon kautta ja vaihtaa vaikkapa Kolin ja Kiihtelysvaaran taajuuksia laittamalla ne radion muistipaikoille.

Ratkaisu tuntuu helpolta, mutta jos ei tunne autoradionsa toimintaa tai ei löydä enää käyttöohjeita, saattaa ongelman korjaamiseen vierähtää aikaa. Pulmallista on myös se, että jos tuntee jonkun vastaanottimen toiminnan, voi se toisessa laitteessa olla toisenlainen.