Vakuutusyhtiön hylkäämät

Vammautumiseen ei tarvita kuin muutama sekunti, mutta taistelu vakuutusyhtiötä vastaan voi sen jälkeen kestää jopa vuosikymmeniä. "Minulla on lainsuojaton olo", sanoo 25-vuotiaana vammautunut Niina.

Silminnäkijä
Niinan elämä mullistui 25-vuotiaana työtapaturmassa. Nyt hänellä on mm. aivovamma, jatkuvat kiputilat ja liikuntarajoite. Avustajakoira Tosca on kertaalleen pelastanut Niinan hengen.

Vammautumiseen ei tarvita kuin muutama sekunti, mutta taistelu vakuutusyhtiötä vastaan voi kestää vuosikymmeniä. Kun menee työ ja terveys, menee samalla toimeentulo, pahimmassa tapauksessa asunto ja perhekin. Vahtiperämiehenä laivalla työskennelleen Niinan elämä muuttui vain 25-vuotiaana työtapaturman jälkeen. Nilkka murtui, mutta siitä alkoi tapahtumien ja jälkiseurausten vyöry, joka lopulta vei työkyvyn. Ensimmäisessä leikkauksessa tapahtui hoitovirhe, jota seurasi molemminpuolinen keuhkoveritulppa.

Niina on nyt taistellut vakuutusyhtiötä vastaan 13 vuotta.

  • Mun mielestä ne on konnia! He mitätöivät hoitavien lääkäreiden lausunnot ja ihmisten oirekuvat. Se on niiden strategia tehdä hylkypäätöksiä, vaikka ihmisellä olisi oikeus korvauksiin. Minulla on lainsuojaton olo hyvinvointiyhteiskunnassa nimeltä Suomi, Niina toteaa.

Tässä on vain osa Niinan asiakirjoista, joita on kertynyt 13 vuoden työtapaturmataistelusta
Tässä on vain osa Niinan asiakirjoista, joita on kertynyt 13 vuoden työtapaturmataistelustaYle

Jalkaan on jäänyt hermovaurio, krooniset säryt ja liikuntarajoitteet. Hän on kävellyt kepin kanssa 13 vuotta. Osana monimutkaista oirevyyhtiä Niina sai lisäksi aivoinfarktin, jonka seurauksenatuli vakava aivovamma. Silti vakuutusyhtiö alensi hänen eläkkeensä ja väittää hänen olevan 50 prosenttisesti työkykyinen.

Ensihoitajana työskennelleen Pekka Häkkisen hälytys ambulanssilla päättyi kahden ambulanssin rajuun yhteentörmäykseen. Häkkinen sai niskaretkahduksen eli whiplash-vamman, joka on vienyt häneltä osittain työkyvyn.

Pekka Häkkinen oli ensihoitajana, kun hän joutui ambulanssin kanssa onnettomuuteen. Seurauksena on työkyvyn osittain vienyt niskavamma
Pekka Häkkinen oli ensihoitajana, kun hän joutui ambulanssin kanssa onnettomuuteen. Seurauksena on työkyvyn osittain vienyt niskavammaYle

Häkkisen taistelu vakuutusyhtiön kanssa on jatkunut viisi vuotta. Valitusprosessi on käynyt korkeimmassa oikeudessa asti, mistä se palautettiin vakuutusoikeuteen ja sieltä edelleen takaisin lähtöpisteeseen eli vakuutusyhtiölle.

Mun mielestä ne on konnia! He mitätöivät hoitavien lääkäreiden lausunnot ja ihmisten oirekuvat.

Niina

- Tämä on kuin Monopoli-pelissä, että palaa lähtöruutuun. Puhutaan varmaan noin 140 000 eurosta pelkästään ansiomenetyksinä. Miten vakuutuslääkäri voi potilasta näkemättä tehdä päinvastaisia päätöksiä kuin arvostetut hoitavat lääkärit, Häkkinen ihmettelee.

Vammautuneiden ihmisten toimeentulo-ongelmat ja taistelu vakuutusyhtiöitä vastaan eivät ole mikään uusi asia. Vakuutusyhtiöiden tavoite on välttää aiheettomiksi katsomiaan korvauksia. Yhteiskunnan tehtävä on taata, ettei synny oikeusturva-aukkoja. Parhaillaan on vireillä vakuutuslääkärijärjestelmää koskeva uudistus, jossa pyritään parantamaan potilaan asemaa.

Pekka Häkkinen kuvaa taistelua vakuutusyhtiön kanssa Monopoli-peliksi, jossa välillä aina palataan lähtöruutuun ja kierros alkaa alusta
Pekka Häkkinen kuvaa taistelua vakuutusyhtiön kanssa Monopoli-peliksi, jossa välillä aina palataan lähtöruutuun ja kierros alkaa alustaYle

- Valitettavasti lakiesitys ei puutu asioiden käsittelyn perusongelmaan eli mikä on järjestelmän tarkoitus. Onko se pelkästään ehkäistä aiheettomat korvaukset vai varmistaa, että ihmiset, joilla on aidosti oikeus korvaukseen, myös saavat sen, sanoo asianajaja Jarkko Männistö.

Vakuutusoikeus on taloudellisin mittarein arvioituna Suomen tehokkain tuomioistuin. Tehokkuuden kääntöpuoli on se, että paksuihin asiakirjanippuihin ei ole aikaa perehtyä.

- Me voimme säätää hienoja lakeja, mutta muutoksen pitää tapahtua asioiden käsittelyyn osallistuvien päättäjien korvien välissä. Halusin lähteä itse etulinjaan huolehtimaan, että ihmisten oikeudet toteutuvat niin kuin pitäisi, kertoo Männistö. Hän oli aiemmin kehittämässä korvausjärjestelmiä, kunnes siirtyi asianajajaksi.