”Harva äiti kaivaa tissin suurieleisesti esille”

Vanhat imetykseen liittyvät uskomukset elävät yhä sitkeästi, vaikka äitien tietämys imettämisestä onkin parantunut. Imetys jää usein lyhyeksi tiedon ja tuen puutteen vuoksi.

Kotimaa
Vauva imee rintaa.
Riku Kaminen / Yle

Imetyksestä liikkuu edelleen paljon virheellistä tietoa, vaikka äitien tietämys onkin parantunut viime vuosien aikana. Kuopiolaisen imetystukiäidin Tanja Kaipaisen mukaan tiedon ja tuen puute vaikuttaa usein siihen, että harva imettää suositusten mukaisesti tai niin pitkään kuin itse haluaisi.

– Tietämys vaihtelee hyvin paljon. Jotkut äidit tietävät imetyksestä todella paljon ja se johtuu siitä, että tietoa on saatu läheisiltä. Toisaalta on paljon äitejä, jotka eivät ole lainkaan tietoa esimerkiksi neuvoloista tai sairaalasta, kuvailee 12 vuotta tukiäitinä toiminut Kaipainen.

Syitä siihen, miksi imetystietous voi jäädä laihaksi, on monia. Kaipaisen mukaan kaikkea tietoa voi olla vaikea vastaanottaa raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen. Kaikkeen tähän liittyy myös epäluottamus itseä kohtaan sekä vanhat uskomukset muun muassa maidon loppumisesta.

– Näitä legendojahan on: vauvaa ei saa imettää aina, kun sillä on nälkä, taasko se syö, maito loppuu ja niin edelleen, Kaipainen listaa.

Imetyksen alkutaipale on hankalin

Myös vauvan kasvuun liittyvät seikat saavat äidin pään usein pyörälle. Kaipaisen mukaan käyrien tuijottaminen saattaa saada äidin hämmentymään.

– Jos vauva kasvaa omalla käyrällään hyvin, mutta alemmilla käyrillä, niin heti pitäisi aloittaa kiinteät varhaisessa vaiheessa, että kasvaisi paremmin. Jos taas vauva kasvaa hirveän hyvin pelkällä äidinmaidolla, niin sanotaan hänen tarvitsevan muutakin ruokaa, kun on niin iso vauva. Vauvahan on kuitenkin kasvanut hyvin äidinmaidolla, niin eikös se kasva jatkossakin sillä? heittää Kaipainen.

Kaipaisen mukaan imetys päättyy usein tiedon ja tuen puutteeseen. Usein imetyksen alkutaipaleella on sellaisia vaiheita, joihin ei saa tukea ja hankaluudet alkavat jo tuolloin.

Ensimmäisten kuukausien aikana imetyksessä on monia haasteita.

Tanja Kaipainen

– Ensimmäisten kuukausien aikana imetyksessä on hirveän monia haasteita. Neuvoloistakin tulee vielä jonkin verran vanhaa tietoa. Onneksi tietämys on sielläkin muuttunut paremmaksi kokoajan, kiittelee Kaipainen.

Suomessa THL suosittelee jatkamaan täysimetystä kuuden kuukauden ikään, jonka jälkeen äidinmaito on kiinteiden maistelun ohella pääravintona 1-vuotiaaksi asti.

Suomalaiset täysimettävät keskimäärin 1,5 kuukautta ja kokonaisuudessaan imetys jatkuu noin seitsemän kuukauden ajan.

"Vauvalla on oikeus syödä"

Julki-imetys nousee aina aika ajoin tapetille ja aiheuttaa voimakkaita reaktioita puoleen ja toiseen. Tukiäidin mielestä imetys on vauvan ruokailuhetki, jonka voi tehdä missä vain. Kaipaisen mukaan julki-imetys on ollut esillä niin kauan kuin hän muistaa.

Ei tarvitse mennä vessaan syömään. Eihän kukaan aikuisistakaan mene.

Tanja Kaipainen

– Ajattelen näin, että kun vauvalla on nälkä, niin hänellä on oikeus syödä. Ei tarvitse mennä vessaan syömään, eihän kukaan aikuisistakaan mene.

Harva ylipäätään Kaipaisen mukaan huomaa koko imetyshetkeä, jota ei tarvitse tehdä hyvin näyttävästi.

– Hyvin harva äiti kaivaa tissin esille suurieleisesti. Päinvastoin he pyrkivät huomioimaan muutkin kanssaolijat. Julki-imetystä ei kuitenkaan tarvitse hävetä niin ettei sitä voisi tehdä, korostaa Kaipainen.