Hyppää sisältöön

Ruotsin ex-valtiovarainministeri ei tee Suomi-raporttia sittenkään täysin ilmaiseksi – ja saa myös suomalaisapua kirjoittamiseen

Anders Borg perustelee intoaan tehdä Suomi-raportti läheisillä naapurisuhteilla. "Ruotsilla ei ole läheisempää naapuria kuin Suomi ja on tärkeää vaalia hyviä suhteita", hän sanoo Dagens Industrin haastattelussa.

Anders Borg tiedotustilaisuudessa 25. tammikuuta 2011. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ei teekään raporttia Suomen talouden tilasta täysin ilmaiseksi kuten aiemmin on kerrottu. Borg ei myöskään kirjoita raporttia yksin. Hän saa apua VATT:n ylijohtajalta Juhana Vartiaiselta.

Borg kertoo asiasta Dagens Industri -talouslehdessä torstaina julkaistussa haastattelussa.

Raportin kirjoittamisesta maksettavaa palkkiota ei kuitenkaan maksa Suomi vaan Ruotsi: Borg saa nimittäin vielä vuoden ajan palkkaa entisestä työstään.

Raportin kirjoittamisessa avustava Vartiainen työskenteli ennen VATT:a Ruotsissa Konjunkturinstitutet-taloustutkimuslaitoksessa.

Borg perustelee intoaan tehdä Suomi-raportti läheisillä naapurisuhteilla.

– Ruotsilla ei ole läheisempää naapuria kuin Suomi ja on tärkeää vaalia hyviä suhteita.

Lisäksi hän sanoo seuranneensa Suomen taloutta monta vuotta. Dagens Industrin haastattelussa Borg myös kuvailee suhteitaan Jyrki Kataiseen läheiseksi aikana, jollon Katainenkin oli valtiovarainministeri. Pääministeri Alexander Stubbia (kok.) Borg sanoo "läheiseksi ystäväksi".

Läheisten henkilö- ja naapuruussuhteiden lisäksi Borg perustelee Suomi-raportin tekoa puhtaasti Suomen talouteen liittyvillä syillä.

– Ruotsilla ja Suomella oli hyvin samanlainen kehitys vuosina 2008–2010. Sen jälkeen tuli muutoksia teknologiassa, joka löi teollisuutta ja Suomi sai palkkaratkaisun, joka merkittävästi huononsi kilpailukykyä.

Borgin Suomi-raportin tavoitteena on luonnostella Suomen talouspolitiikan suuntaviivoja seuraavan parin vuoden ajalle. Raportin on määrä valmistua ensi maaliskuussa.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) on arvostellut raportin tilaamista Borgilta. Tähän kritiikkiin Borg vastaa diplomaattisesti.

– Tästä Suomen hallitus voi keskustella keskenään. Antti Rinne istuu siinä raadissa, jolle tästä työstä raportoidaan ja toivon, että voimme käydä hyvää dialogia.