Hyppää sisältöön

Jo yli miljoona neliötä tyhjää toimistotilaa – ratkaisu pääkaupunkiseudun asunto-ongelmaan?

Pääkaupunkiseudun tyhjien toimistotilojen määrä hipoo kaikkien aikojen ennätyslukuja. Osa toimistoista todennäköisesti tullaan purkamaan ja muuttamaan asuinkäyttöön, uskoo asiantuntija.

Helsingin tyhjät toimistotilat eivät kiinnosta rakentajia. Kuva: Yle

Tällä hetkellä käyttämätöntä toimistotilaa on 1 050 000 neliömetriä – 150 jalkapallokentällistä – mikä vastaa muutaman vuoden takaisia finanssikriisin alun lukuja.

Pääkaupunkiseudun koko toimistokannasta tyhjillään olevan tilan osuus on 12 prosenttia. Vajaakäyttöaste on kaksinkertainen verrattuna tasapainotilaan, eli noin viiteen prosenttiin. Vähiten tyhjiä toimistotiloja on Helsingin keskustassa, eniten tyhjää on Espoossa, jossa tyhjien toimistotilojen osuus lähentelee 20 prosenttia.

Vanhoja tiloja muutetaan

Tyhjän toimistotilan määrää selittää huono taloustilanne, sekä uusien toimistotilojen vilkas rakentaminen.

– Bruttokansantuotteen kasvu on ollut hyvin alhaista ja yhtä aikaa uutta toimistotilaa on syntynyt hyvin paljon, sanoo kiinteistömarkkinoiden asiantuntija, Catella Oy:n toimitusjohtaja Erkki Hakala.

Hakala uskoo, että kaikkea tyhjää tilaa ei todennäköisesti koskaan saada käyttöön, vaikka voimakas talouskasvu alkaisikin.

– Minun näkemys on, että osa niistä tullaan purkamaan. Niiden osalta jotka eivät ole enää nykyaikaisia, omistajalle tulee harkittavaksi kokonaan käyttötarkoituksen muuttaminen esimerkiksi asunnoiksi, joista on pulaa, Hakala arvioi.

Hakemuksia kymmenittäin

Yleiskaavasuunnittelija Elina Luukkonen kertoo, että kolmen viime vuoden aikana kaupunkisuunnitteluvirastoon on tullut noin 60 hakemusta rakennusten tai tonttein muuttamiseksi asuinkäyttöön. Vajaat puolet niistä on johtanut kaavan muuttamiseen tai muuttaminen on vireillä.

- Eniten hakemuksia tulee kantakaupungista ja niiltä alueilta, joissa asumisen hinta on korkea.

Sijoittajat hakevat vanhojen toimisto- ja teollisuustilojen muuttamisella asuinkäyttöön parempia tuottoja.