Kananmunasade sotki parvekkeen, seinän ja ikkunan

Ilkivalta jatkuu Lahden Riihelässä. Pari viikkoa sitten alikulkutunneliin oli tehty ansa risuista ja oksista, nyt asuntoja on heitelty kananmunilla. Asukkaat ihmettelevät, mitä tekijöiden päässä liikkuu.

munat
Kananmuna parvekkeen lattialla.
Heidi Härkönen

Kananmunat ovat lennelleet Lahden Riihelässä viime päivinä – kotien ikkunoihin, seiniin ja parvekkeelle.

Viikko sitten uuteen kotiinsa alueelle muuttaneen Heidi Härkösen alkutaival asunnossa ei ole sujunut aivan suunnitellusti.

– Ensin lentää yksi muna, menee puoli tuntia, ja tulee toinen. Munia on lentänyt parvekkeelle ja keittiön ikkunaan. Heittäjien sihti on niin huono, että että munat lässähtävät lähes aina seinään ja valuvat sitä pitkin parvekkeen lattialle, hän kertoo.

Pienen lapsen äiti ei varsinaisesti ole mielissään kananmunashow'sta. Munia on lennellyt tällä viikolla useana iltana.

– Paikkoja on saanut pestä pari kolme kertaa päivässä. Katselin juuri eilen illalla parvekkeelle lentänyttä munaa. Taidan joutua rapsutushommiin, hän harmittelee.

Härkönen ei ole nähnyt sotkijoita, sillä luhtitalon ympärillä on runsaasti puustoa, jonka turviin piiloutua. Hän kuitenkin epäilee asialla olevan muutaman nuoren porukan.

– Olen jutellut tästä Facebookissa muiden kanssa. Alueella on ollut muutakin ilkivaltaa, katulamppuja on rikottu, ikkunoista on sohittu taskulampuilla, pihoilta rikottu ruukkuja. Kuulemma homma on jatkunut jo pidempään.

– Ja näkyipä alakerran naapurinikin putsailevan postilaatikkoaan munasotkuista.

Syyskuussa Riihelän kaupunginosassa oli myös tehty astetta vaarallisempi kepponen.

Mäen alla olevaan alikulkutunneliin oli kasattu röykkiä oksia ja puiden runkoja, joihin törmääminen esimerkiksi polkupyörällä olisi voinut päättyä huonosti. Tapausta selvitteli myös poliisi.

Poliisin hankala puuttua

Nettipoliisin, vanhemman konstaapelin Pia Katajala korviin kananmunatempaus ei ollut vielä kantautunut. Hänen mukaansa poliisin on vaikea puuttua vastaavanlaisiin tapauksiin, koska resurssit eivät riitä yksittäisten paikkojen valvontaan.

Katajala arvioi poliisille tulevan ilmoituksia ilkivallasta satunnaisesti.

Ensin lentää yksi muna, menee puoli tuntia, ja tulee toinen.

Heidi Härkönen

– Ihmiset varmaan keskustelevat pikkujutuista monesti vain keskenään. Jos ilkivalta on jatkuvaa, kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin. Harvoin tekijät kuitenkaan jaksavat kauhean kauaa jatkaa.

Kotinsa seiniin ja ikkunoihin lentäviin kananmuniin kyllästynyt Heidi Härkönen aikoo yrittää selvittää, ketkä tempauksen takana ovat, jos sotkeminen jatkuu.

– On tässä muutakin elämää kuin siivoamista. Menisivät vaikka metsään heittelemään kananmuniaan.

Poliisi huomauttaa, että tämän tyyppisessä ilkivallassa puhutaan lievästä vahingonteosta.

Katajala huomauttaa, että sotkija ei useinkaan tule ajatelleeksi, että töhryjen putsaaminen vie muilta ihmisiltä aikaa ja vaivaa – joissain tapauksissa myös rahaa.

– Joskus vaikka omenoiden heittelystä voi tulla isoja kustannuksia, kun seiniin jää jälkiä ja niitä joudutaan peittämään maalilla. Kuulostaa pikkujutulta, mutta seuraukset voivat olla isojakin.