1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lautan kanssa ei auta hötkyillä

Lauttaa ajanut Petteri Wessman huomasi aikaisin aamulla Hailuodon lautan käyttäyvän omituisesti. Tämän jälkeen hän hidasti selväsi lautan nopeutta ja ajoi hallitusti rantaan saakka. Turha kiire piti heittää pois.

Kuva: Pasi Punkari / Yle

Liikenne Hailuotoon ja sieltä pois takkusi torstaiaamuna, kun autolautta Meriluoto joutui jäämään Oulunsalon päässä rantaan teknisen vian vuoksi. Lautta ehti ajaa kello viisi vain yhden vuoron ja vika ilmeni sen jälkeen. Toinen väliä liikennöivä lautta Merisilta oli puolestaan huollossa.

Lauttoja yli kymmenen vuotta ajanut Petteri Wessman kertoi huomanneensa ajon aikana lautan käyttäytyvän normaalista poikkeavasti.

– Rauhallisesti siinä piti mennä eikä vauhtia saanut pitää. Hallitusti rantaan asti. Lautta säilyi ehjänä eikä kukaan vahingoittunut tilanteessa, kertasi Petteri Wessman aikaisia aamun hetkiä.

Puhelin soi ja jonot kasvoivat

Lautalle jonotettiin erityisesti Hailuodon päässä, kun mantereelle töihin matkaavat odottivat tilanteen selviämistä. Oulunsalon päässä pitkiä jonoja ei ehtinyt tulla. Wessman uskoo, että sana oli ehtinyt kiertää eikä kukaan tullut turhaan jonottamaan. Puhelin kuitenkin pirisi taskussa jatkuvasti.

Jos joka puhelusta olisi euron saanut niin olisin jo miljonääri.

Petteri Wessman

– Jos joka puhelusta olisi euron saanut niin olisin jo miljonääri, naureskeli Petteri Wessman.

Vaikka aamu oli tiukka etsi lautan kapteeni asiasta positiivisiakin puolia.

– Päivärytmit menivät uusiksi, mutta mukavaa vaihtelua välillä ei aina sitä samaa. Pitää etsiä positiivisia puolia asioista, hymyili Wessman.

Lautoissa harvoin vikoja

Hailuodon isompi lautta Merisilta on rakennettu vuonna 1988 ja pienempi Meriluoto vuonna 1996. Lautat ovat kuljettajansa mukaan luotettavia pelejä.

– Meillä on tuhansia lähtöjä vuodessa, hyvin harvoin tässä mitään vikaa on vaikka lautta on 80-luvun loppupuolelta kotoisin.

Yksi tärkeä tekijä lautan kunnon kannalta on makeahko merivesi.

– Jossakin Pohjanmerellä tämä olisi jo melkoinen ruostekasa. Olosuhteet ovat meidän puolella, pohdiskeli Petteri Wessman.

Hailuodon lauttaliikenne palasi normaaliksi kymmenen aikohin torstaiaamuna.