1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote synnyttää reuna-alueen Suomen keskelle

Valmisteilla oleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus repii muutenkin hallinnoltaan hajanaista Keski-Suomea. Keski-Suomen hallinto on hajonnut entisen läänin alueelta monen organisaation reuna-alueeksi.

Näkökulmat
Keski-Suomi kartalla
Matti Myller / Yle

Keski-Suomi napottaa keskellä Suomen eteläisempää osaa. Silti se on monella tapaa reunalla.

Keski-Suomi on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston itäinen reuna.

Keski-Suomi napottaa keskellä Suomen eteläisempää osaa. Silti se on monella tapaa reunalla.

Antti Seppälä

Sisä-Suomen poliisilaitoksen pohjoinen reuna.

Runsaan kuukauden kuluttua Vaasan hätäkeskuksen itäinen reuna.

Ja tarkoitus olisi, että suurin osa Keski-Suomea olisi tulevaisuudessa Kuopion yliopistollisen keskussairaalan sosiaali- ja terveydenhuollon erityisvastuualueen läntinen reuna.

Keski-Suomi näyttäisi joka tapauksessa jakautuvan kahdelle erityisvastuualueelle, sillä Jämsä ja Kuhmoinen ovat osa Tampereen ervaan kuuluvaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä

Niinkin voi käydä, että Keski-Suomi jakaantuu entistä enemmän. Tampereen suuntaan haluaisivat ainakin Keuruu ja Uurainen. Ne laskeskelevat, että Kuopion suunta olisi muun muassa ikärakenteen vuoksi kunnalle kalliimpi.

Laskeskelua kunnissa onkin tehty, sillä kukaan ei oikein tunnu osaavan kertoa, miten sote-uudistusloppujen lopuksi vaikuttaa, taloudellisesti tai lääkäriä tarvitsevien kansalaisten kannalta.

Kukaan ei oikein tunnu osaavan kertoa, miten sote-uudistus loppujen lopuksi vaikuttaa, taloudellisesti tai lääkäriä tarvitsevien kansalaisten kannalta.

Antti Seppälä

Siitä huolimatta sotea viedään eteenpäin kovalla hopulla. Mahdollinen perustuslain ja EU:n hankintasäännösten vastaisuuskin näyttää olevan - ei este, vaan korkeintaan pieni hidaste.

Sote-paketti tulee eduskuntaan näillä näkymin marraskuussa. Kokonaisuuden ensimmäiset osat aloittaisivat toimintansa jo ensi vuoden alkupuolella.

Ei kuitenkaan ole millään lailla mahdotonta, että koko paketti menee vielä uuteen harkintaan, niin paljon epäselvää siinä vielä on.

Lue seuraavaksi