1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Doulasta uskomaton apu synnyttävälle äidille

Synnytyksiin tarvitaan lisää vapaaehtoisia auttajia eli doulia. Ensi- ja turvakotien liiton mukaan tällaisten tukihenkilöiden läsnäolo lisää äitien turvallisuuden tunnetta ja lievittää synnytyspelkoja ja jopa synnytyskipuja. Doula-suhde luodaan jo odotusaikana.

terveys
Doula Anu Ala-Renko ja äiti Teija Tervakangas.
Doula Anu Ala-Renko ja äiti Teija Tervakangas.Pasi Takkunen/Yle

Ilmajokinen, neljän lapsen äiti Anu Ala-Renko on doula. Doula tekee vapaaehtoistyötä synnyttävien äitien auttajana ja tukihenkilönä.

– Syntymähän on tosi kaunis ja ihmeellinen asia. On mahtavaa nähdä, kun uusi lapsi syntyy maailmaan, vakuuttaa Ala-Renko.

Doulaa tarvitaan monesta syystä, esimerkiksi kun synnytys pelottaa tai jopa ahdistaa.

– Meillä oli epävarmaa, pääseekö lapsen isä synnytykseen. Halusin, että on joku varalla, kertoo kolmen kuukauden ikäisen Nooan äiti, seinäjokelainen Teija Tervakangas.

Lisäpontta doulan tarpeelle toi se, ettei lapsen isä puhu kovin hyvin suomea. Ja näin Anu Ala-Rengosta tuli Tervakankaan doula.

Anu Ala-Renko
Doula Anu Ala-Renko.Pasi Takkunen/Yle

Doula muistutti hengittämisen tarpeellisuudesta

– Hän (doula) oli ihan uskomaton apu ja tuki. Hän helpotti omaa jännitystäni ennen synnytystä ja synnytyksen aikana hän pystyi muistuttelemaan minua, mitä piti milloinkin tehdä, kuten hengittää ja muuta sellaista. Hengitys pakkasi välillä unohtumaan, naurahtaa Teija Tervakangas.

Ensi- ja turvakotien liitto kouluttaa doulia. Heitä on jo pitkin maata, Seinäjoen ympäristössä kymmenkunta, mutta lisää tarvitaan.

– Vauvathan eivät ikinä sano, että minä synnyn nyt. Pienessä valmiudessa ollaan useampi viikko. Meillä on myös varadoula, jos varsinainen doula ei pääse jostakin syystä synnytykseen, huomauttaa Ala-Renko.

Äitien onneksi doulia löytyy jo pitkin Suomea

Doula-suhde alkaa ennen synnytystä. Silloin tavataan kerran tai kaksi äidin kanssa, ja pohditaan äidin toiveita ja mitä hän haluaisi doulan tekevän synnytyksessä

Äidin ja doulan keskinäisestä kemiasta riippuu, minkälaiseksi suhde kehittyy.

– Synnytyksen lisäksi olemme tavanneet pari kertaa ja sähköisesti olemme aika usein yhteydessä, iloitsee Ala-Renko.

Lue seuraavaksi