Asunnottomalle ilta on pahin

Jyväskylässä oli viime vuoden lopulla noin 140 asunnotonta, joista kolmisenkymmentä pitkäaikaisesti vailla vakituista kattoa pään päällä. Vuosia asunnottomana viettänyt Antti Viljanen kertoo, että ilta on asunnottomalle vaikeinta aikaa. Hän on mukana myös Asunnottomien yön tapahtumassa perjantaina.

asunnottomuus
Nainen nukkuu sohvalla Mustassa Lampaassa.
Jyväskyläläinen Antti Viljanen vietti asunnottomana yli kuusi vuotta.

Antti Viljasella ei ole ollut aina kattoa pään päällä ja seiniä ympärillä. Hän vietti asunnottomana kuusi ja puoli vuotta.

– Minulla oli perhe ja kaikki kasassa, mutta sitten tuli alkoholijakso, joka alkoi viedä alamäkeen. Huomasin, että muovipussin kanssa kävelen. Asuin jopa isoissa lehtilaatikoissa, ja roskapöntöistäkin löysin itteni loppuajasta.

Asunnottomalle vaikeinta oli ilta-aika.

– Rupes aina miettimään, että mistähän sen paikan taas löytäis. Että nyt jos mä palellun ja jään tonne johonkin, että mut löydetään ja sitten mua nolottais. Jopa käärin ittelleni sanomalehdetkin monta kertaa jalkoihin, ettei paleltuis.

Nyt Viljanen asuu Jyväskylän Katulähetyksen yhteisöllisessä asumisyksikössä Myllyjärvellä.

– Mä oon aivan otettu siitä että mä löysin tämmöisen ystäväpiirin...kiitän heitä, mulla on hyvä olla täällä, toteaa Viljanen ja herkistyy itkuun.

Raitis elämä on tuonut Viljaselle uusia kuvioita elämään. Kävelylenkkejä ystävien kanssa, leipomista ja ruuanlaittoa, karaokea ja retkiä.

Mies haluaisi päästä vielä myös työn syrjään kiinni.

– On ollu mielessä, että johonkin vakituiseen, että vielä kurssittais itteensä. Liikuntakeskus kiinnostaa, kun on urheilutaustaa. Ja ulkokentät, missä saa vetää viivoja palloilijoille, Viljanen nauraa.

Asunnottomien yön tulet palavat aamukolmeen  

Antti Viljanen soittaa haitaria Asunnottomien yössä Jyväskylässä perjantaina.

– Oon aina ollut tämmöinen talkoomies ja haitarimies, kaikessa mukana, hän kertoo.

Tapahtumalla halutaan hälventää vääriä luuloja ja mielikuvia asunnottomuudesta. Jyväskylän tapahtuma käynnistyy iltapäivällä ja jatkuu aamukolmeen. Tapahtumapaikkana on Aren aukio.

– Hyväntekeväisyysmeiningillä mennään. Luvassa on kantaaottavia puheenvuoroja ja musiikkia. Yöhön asti ollaan puhumassa syrjäytymisestä, köyhyydestä, menetetyistä luottotiedoista ja monista asioista, jotka liittyvät asunnottomuuteen, listaa Hanna-Riikka Alasippola Jyväskylän Katulähetyksestä.

Tapahtumaan koottu valokuvanäyttely muistuttaa, että asunnottomuus voi kohdata kenet tahansa ja siihen liittyy paljon muutakin kuin kodin puuttuminen.

Tapahtumassa otetaan myös vastaan lämpimiä käsineitä ja päähineitä.

Antti Viljasta ja Hanna-Riikka Alasippolaa Yle Keski-Suomelle haastatteli Petri Kananen.