1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Kontistako edullinen koti nuorille

Puolentoistakymmenen neliön kontista on kehitetty edullinen vuokrakoti nuorille. Rahtikonttiin on istutettu kaikki nykyaikaiset mukavuudet; kylpyhuone, minikeittiö, olohuone ja jopa pikkuparveke. Konttikotia esitellään Helsingissä.

nuoret
Konttikoti
Nuorisoasuntoliiton projektipäällikkö Jyrki Malinen esitteli konttikotia.Yle

Helsingin Narinkkatorille esittelykiertueellaan pysähtynyt luomus on saanut eri puolilla maata hyvän vastaanoton.

- Ihmiset sanovat 99-prosenttisesti, että tämä on käteävä ja mukava. Kaikki ihmettelevät miksi näitä ei ole aikaisemmin alettu rakentaa Suomessa, suunnittelija Harri Nordling kertoo.

Kontteja aiotaan sijoittaa ainakin pääkaupunkiseudulle.

Taustalla korkeat vuokrat

- Syynä on se, että vuokrataso on täällä niin korkea, että ensimmäisiä askeleitaan työelämässä ottava nuori, joka haluaisi itsenäistyä ja asua omissa oloissaan, ei pysty maksamaan pienestä palkastaan niin hirveitä vuokria.

Nuorisosäätiön ja Nuorisoasuntoliiton esittelykiertueella oleva konttikoti on tarkalleen 14,3 neliömetrin suuruinen. Sen vuokra täysin sisustettuna on nykykustannuksilla 250-300 euroa.

Raakakontin hinta on noin 2500-4500 euroa. Konttikoti on nopea rakentaa ja sen voi tarvitessa siirtää.

Konteista kerrostalokin

Kaupungista etsitään nyt paikkaa konttikodeille. Mallihankkeessa rakennettaisiin 60:n 100:n kontin kerrostalo. Katseet ovat suuntautuneet Malmin kulmille kaupungin maalle.

- Yritetään saada se tietyllä tavalla poikkeusluvalla pystyyn ja aloittamaan ensi keväänä rakentaminen, Nordling kertoo.

Kantona kaskessa kangertelevat näet rakennusmääräykset, jotka sanelevat asunnon vähimmäiskoon 20 neliötä.

- Melkein väittäisin, että tässä 14,3 neliön kontissa tila on käytetty tehokkaammin kuin 20 neliön asunnossa.

Kaiken lisäksi laki ei tunne konttia asumiskäytössä. Myös tonttimaan puute hiertää hanketta. Ja kaavoitus vielä...Nordling arvelee, että aikaa vierähtää pari vuotta, ennen kuin ensimmäiset asukkaat elelevät kontissa.

Nykymeno ei voi jatkua

- Jonkun täytyy olla tiennäyttäjä, että tähän tulisi muutos. Ei niin voi jatkua, että ihmiseltä menee sata prosenttia palkasta vuokraan, Nordling toteaa.

Ensimmäiset ohikulkijat ovat jo ehtineet piipahtaa kontissa sisällä.

- Ihan kompaktilta kodilta näyttää, kommentoi nainen, joka sanoi olevansa valmis muuttamaan konttiin. Ainakin olisi nuorempana ollut valmis.

Häntä mietitytti se, mihin kontit sijoitettaisiin. Ei sentään ihan mienne tahansa.

Lue seuraavaksi