Suojeluohjelman jäädyttämistä hämmästellään Lapissa

Lapin luonnonsuojelupiirissä uuden ympäristöministerin päätöstä ei ymmärretä. Lapissa soidensuojeluohjelman täydennykseen on tyrkyllä yhteensä yli 70 kohdetta.

luonto
Lehtosuota Tervolan Kätkävaarassa.
Riikka Rautiainen/ Yle Perämeri

Lapissa kummeksutaan loppusuoralla olevan soidensuojelun täydennysohjelman jäädyttämistä. Lapin luonnonsuojelupiirin mielestä uuden ympäristöministerin toiminta on ennenkuulumatonta.

– Tämä on myös erittäin vastuutonta toimintaa ympäristöministeriltä, jolla ei ole kokemusta ympäristöasioista, painottaa piirin toiminnanjohtaja Tarja Pasma.

Aineisto oli jo kasassa

Lapin ELY-keskuksessa harmitellaan eniten turhaan tehtyä työtä ja maanomistajille ohjelman keskeyttämisestä koituvaa haittaa.

– Saimme jo valmisteluvaiheessa useita puheluita maanomistajilta, jotka miettivät suojelumahdollisuutta, joten keskeyttäminen harmittaa heidän puolestaan, luonnehtii ELY-keskuksen luonnonsuojelupäällikkö Päivi Lundvall.

Lapissa potentiaalisia alueita inventoitiin viime ja toissa kesänä, joten kasassa on jo käytännössä kuulemiselle valmis aineisto. Valtakunnallisesti tarkoituksena on ollut täydentää ohjelmaa erityisen arvokkailla soilla tai kohteilla, joiden suojelussa on havaittu puutteita.

– Lapissa tarjolla on isojen soiden reuna-alueita sekä esimerkiksi korpimaisia soita, joilla on jonkin verran puustoa, kuvailee Lundvall.

Soidensuojelun täydennysohjelmaa oli tarkoitus toteuttaa kahdessa osassa. Ensin maan eteläiset osat ja sen jälkeen Pohjois-Suomi kokonaisuudessaan. Lapissa se olisi tarkoittanut, että työt olisivat alkaneet vuonna 2018.

Maitaan voi yhä tarjota suojeltavaksi

Vaikka suojeluohjelman toteuttaminen on nyt pantu jäihin, Lapissa vapaaehtoiseen suojeluun voi tarjota alueita METSO-ohjelmaan liittyvän erillishankkeen turvin.

Tähän työhön saadulla lisärahalla on voitu palkata lisää ihmisiä, jotka tekevät töitä metsien vapaaehtoisen suojelun parissa.

Tarkennettu kartan kuvateksiä sanalla "nykyiseen" klo 10.38.