Ylensyöjälle ei riitä pala kakkua: "Minulle sokeri on päihde"

Onko Suomessa tuhansien alkoholistien lisäksi myös tuhansia ruokaholisteja? Myllyhoitoyhdistys pitää ruokariippuvuutta kroonisena sairautena, josta voi toipua mutta ei parantua.

Kotimaa
Täytekakkuja
Mari Nupponen / Yle

Keski-ikäinen "Kipa" kuuluu Tampereella kokoontuvaan Anonyymien Ylensyöjien vertaistukiryhmään. Samanlaisia tukiryhmiä toimii viidellä muulla paikkakunnalla.

– Minulla on pienestä pitäen ollut taipumusta ylensyömiseen. Siitä on vuosien varrella kehittynyt sekä fyysinen että henkinen ongelma. Käyn jatkuvaa henkistä taistelua ongelmasyömistä vastaan.

– Tukiryhmässä olen ymmärtänyt, että tämä on sairaus. Sokeri on minulle päihde. Minulle on turha tulla sanomaan, että voit kyllä välillä pitää herkkupäivän. Se on ihan sama kuin tulisi sanomaan alkoholistille, että voit joskus pitää ryyppypäivän.

– Minulle ei riitä pala kakkua vaan haluan syödä koko kakun. Siksi yritän kieltäytyä kokonaan niin sanotuista nopeista hiilihydraateista.

Anonyymit Ylensyöjät (Overeaters Anonymous OA) on kansainvälinen vertaistukiverkosto, joka toimii samalla 12 askeleen periaatteella kuin paljon tunnetumpi Anonyymit Alkoholistit eli AA-liike.

– Minulla toipuminen alkoi heti, kun tulin ryhmään. Kaikki eivät tietenkään saa apua tällaisesta ryhmästä, mutta minulle 12 askeleen ohjelma sopii. Tämä on yksi vaihtoehto.

Minulle on turha tulla sanomaan, että voit kyllä välillä pitää herkkupäivän. Se on ihan sama kuin tulisi sanomaan alkoholistille, että voit joskus pitää ryyppypäivän.

"Kipa"

"Ruokariippuvuus on aivosairaus"

Myllyhoitoyhdistys on aloittanut nelivuotisen, Raha-automaattiyhdistyksen tukeman projektin, jonka tarkoitus on lisätä muun muassa terveysalan ammattilaisten tietoisuutta syömiseen liittyvästä riippuvuudesta.

Ruokariippuvuutta ei ole virallisesti diagnosoitu sairaudeksi. Myllyhoitoyhdistyksen projektipäällikön Sanna Runsalan mielestä se sitä kuitenkin on.

– Ruokariippuvuus on aivoperäinen sairaus, jossa syöminen on muuttunut hallitsemattomaksi. Usein siihen liittyy ahmimista.

Runsala myöntää, että raja ruokariippuvuuden ja syömishäiriöiden välillä on häilyvä.

– Syömishäiriöstä paranee, mutta kun esimerkiksi ahminta kroonistuu, se voi muuttua ruokariippuvuudeksi.

– Ruokariippuvuus on tyypillisesti keski-ikäisten naisten ja miesten sairaus. Se voi olla riippuvuutta sokeripitoisiin ruokiin, mutta yhtä hyvin riippuvuutta voivat aiheuttaa suolaiset herkut tai perusruoan ahmiminen.