1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Haluatko kannon pois pihalta? Varaudu vuosien taistoon tai isoon laskuun

Järeimmät aseet on otettava käyttöön kuusta vastaan, lehtipuun juuret katoavat maisemasta vähemmällä vaivalla. Kemiallisessa poistossa voi mennä vuosia. Nopein keino maksaa eniten.

luonto
Kuvassa kanto
Petri Kuikka / Yle

Kun kantojyrsin jyristää pihamaalle ja alkaa nävertää ikikuusen kantoa pois maisemasta, hinta voi kohota kolminumeroiseksi. Keino on nopea ja tehokas, mutta kaikki eivät halua sijoittaa tuhatlappusia pihansiivoukseen. Hinta saattaa olla esimerkiksi euron senttimetriä kohden plus 24 %:n arvonlisävero.

Vanhat keinot käyttöön

Metsätalousinsinööri Ahti Räinä Kokkolan kaupungilta vinkkaa muita keinoja. Jyrsimen ja kaivinkoneen lisäksi voi ottaa käyttöön perinteiset moottorisahan, kirveen, lapion ja rautakangen ja valjastaa näiden varteen mies- tai naistyövoimaa.

Metsätalousinsinööri on sitä mieltä, että kantotaisteluun ei niinkään tarvita supervoimia kuin sitkeyttä.

– Enemmän se on tekniikka- ja sitkeyskysymys kuin voimakysymys. Minusta ei hirveästi kannata laittaa aikaa ja panostusta jokaisen kannonsirun poistoon. Se varmaan riittää, että kannon paikalle voi lopulta laittaa multaa ja nurmikon. Kyllä se siihen maahan lopulta hajoaa.

Enemmän se on tekniikka- ja sitkeyskysymys kuin voimakysymys.

metsätalousinsinööri Ahti Räinä

Työhön uppoavan ajan määrä riippuu sitten siitä, kuinka reippaasti rautakankea jaksaa heilutella.

Kemikaali leviää helposti

Kanto voidaan hävittää myös lahoamista nopeuttamalla. Tuoreeseen kantoon tehdään reikiä esimerkiksi poraamalla. Reikiin voidaan sitten laittaa erilaisia aineita, jotka leviävät juuriin.

Jotkut ovat käyttäneet merisuolaa. Ahti Räinä tietää, että suolahappoakin on kokeiltu.

– Siinä kyllä lähtee kannon lisäksi kaikki muukin, toppuuttelee metsätalousinsinööri.

Lahoamista voidaan nopeuttaa kemikaaleilla, esimerkiksi lyfosaattipohjaisella Ecoplug-valmisteella tai ureavalmisteilla.

– Kemikaaleista on huomioitava, että ne ovat juuri sitä. Ne voivat kulkeutua pohjaveteen tai haitata paikalle jääviä kasveja. Puilla on usein juuriyhteyksiä muihin puihin. Myös kotieläimet voivat altistua.

Kemikaalit kuitenkin tekevät työtään hitaasti. Pahimmassa tapauksessa lahoamiseen menee useita vuosia. Nopeimmin lahoavat haapa, leppä ja paju ja hitaimmin kuusi.

Lue seuraavaksi