1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Hiljaisuuden markkinointi ei ole jäänyt pelkäksi ideaksi paperille"

Paltamon Kivesvaaralle pian avattavan uuden retkeilyalueen uskotaan vastaavan lisääntyvään hiljaisuuden ja luonnossa liikkumisen tarpeeseen.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Elämyskeskus Jättiläisenmaan yrittäjä Vesa Homanen katselee yhdessä Kari Heikkisen ja Jarkko Ruhasen kanssa Paltamossa sijatsevan Kivesvaaran päältä maisemaa, joka on pysäyttänyt kävijät satoja vuosia.

– Nyt tähän paikkaan kirjoitetaan tavallaan uutta historiaa, kun uusi retkeilyreitti avataan tänne tulevana viikonloppuna, sanoo projektipäällikkö Kari Heikkinen.

Kivesvaaran retkeilyreittialueelle on toteutettu neljä eri mittaista maastoon merkittyä reittiä. Reitin varrella sijaitsevat Yölinnunkuru, Pahalouhoksen alue ja Valkeisen kalliot on tahdottu nostaa muiden yläpuolelle.

– Esimerkiksi Yölinnunkuru on jopa sadunomainen, kaikki paikallisetkaan eivät paikoista tiedä, muotoilee Vesa Homanen.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

– Ensimmäisen kerran käydesssäni Pahalouhoksen alueella, mieleeni tuli, että onpa pahannäköinen paikka. Katsoin jälkeenpäin kartasta, että missä oikein olin ja täytyy sanoa, että kyllä oli oikea nimi osunut oikealle paikalle, naurahtaa Kivesvaaralla ikänsä liikkunut Jarkko Ruhanen.

Hiljaisuuden perässä tullaan kaukaakin

Alueella yrittäjänä toimiva Vesa Homanen ryhtyi Jättiläisenmaan vetäjäksi muutama vuosi sitten.

Ihmiset tulevat kaukaakin tänne tämän hiljaisuuden ja rauhallisen luonnossa samoilun perässä.

Vesa Homanen

– Olen näiden vuosien jälkeen entistä vakuuttuneempi, että ihmiset tulevat kaukaakin tänne tämän hiljaisuuden ja rauhallisen luonnossa samoilun perässä.

– Yksikin perhe tuli Vantaalta kesällä ensimmäistä kertaa, ja halusivat tulla nyt uudestaan, mutta majoitus on myyty monena viikonloppuna loppuun.

Vesa Homanen uskoo vakaasti Kivesvaaran tulevaisuuteen.

– Olen vahvasti siinä uskossa, että hulinasta halutaan pois, vaikka vain yhdeksi yöksi. Tämä hiljaisuuden markkinointi ei ole jäänyt pelkäksi ideaksi paperille, vaan se on täällä iso tekijä.

– Oulustakin tuli kerran mies, joka sanoi, että kun tunnin jaksaa matkata tänne, niin pienenkin reissun jälkeen takaisin palaa eri mies, Homanen sanoo.

Kivesvaaran alueella kiertelevä retkeilyalue on rakennettu luonnon ehdoilla

Kivesvaaran uuden retkeilyreitin varrella on kuusi suojelualuetta, joiden maisemissa viitoitetut ja maastoon merkityt reitit kiemurtelevat. Myös eri lintulajit huomioidaan, sillä alueelle on rakennettu satoja linnunpönttöjä.

– Tässä on ollut monia tahoja mukana, jotta tästä on saatu paikka, joka kunnioittaa maisemaa ja täällä olevaa luontoa. Reitin varrella olevissa infotauluissa kerrotaan kasveista ja linnuista, Kari Heikkinen kuvailee.

– Reitti poikkeaa ELY-keskuksen erityisluvalla Yölinnunkurun suojelualueelle.

Kuva: Yle Kainuu / Sanna Kähkönen

Korkeista kohdistaan ja jylhästä maisemastaan huolimatta Kivesvaaran retkeilyreitillä on haluttu panostaa niihin retkeilijöihin, joilla liikkuminen luonnossa on hitaampaa.

– Näköalatasanteelle pääsee hyvin vaivattomasti. Reitin varrelle on tehty levähdyspisteitä, joten esimerkiksi lapsiperheiden on helppo kulkea täällä, Kari Heikkinen sanoo.