Tinkaaminen pudottaa auton hintaa – vänkääminen ei

Netti on leikannut autokauppaa hierovalta kunnon tinkivarat, kun kauppiaat houkuttelevat nettisivustojaan selailevia autokuumeisia jo valmiiksi edulliseksi niistetyillä hinnoilla. Kokenut autokauppias myöntää silti, että tingatakin kannattaa.

Kotimaa
Mies tutkii autoa autokaupassa.
Yle

Auto on perinteisesti ostos, jossa hinnoista on totuttu tinkaamaan. Neuvottelevaa otetta kaupanhieronnassa ei autokauppiaskaan kiellä.

– Totta kai voi tingata ja kuuluukin tingata, kannustaa Satakunnan Autotalo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Servo.

Tinkivara on nykyään pienempi kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Satakunnan Autotalo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Servo

Netti on kuitenkin muuttanut myös autokaupan hinnoittelua.

– Netti on tehnyt sen, että jokainen myyjä haluaa olla sieltä halvimmasta päästä ja antaa itsestään edullisimman kuvan. Hinnat ovat aika valmiiksi tingattuja. Tinkivara on nykyään pienempi kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Servon mukaan autoveron muutos muutti tilannetta jonkin verran.

– Ennen saimme myyntipalkkion koko hinnasta ja nykyään sen saa verottomasta hinnasta. Muutenkin kilpailu ja lama ovat vaikuttaneet siihen, että kaikki palkkiot ovat pienentyneet, kuvaa alan tilannetta Mikko Servo.

Uudella autolla tiukka hinta

Vaikeinta on saada hintaa laskemaan, jos auto on uusi. Silloin hinta on standardoitu, eikä neuvotteluvaraa ole kovin paljoa. Vaihtoautot ovat enemmän yksilöitä, joten niiden hinnassakin on enemmän keskusteltavaa.

Ankara tinkaaminen voi jossain vaiheessa muuttua tyyliltään vänkäämiseksi.

– Kyllä se aika nopeasti selviää, mihin myyjä pystyy. Se ei vänkäämällä parane. Joskus toki voidaan keskustella pitkäänkin, Mikko Servo paljastaa.

Uutta autoa ostaessa tarjolla saattaa olla erilaisia kylkiäisiä.

– Silloin voi saada huomattaviakin etuja. Maahantuojillakin on uuden auton ostajalle tarjouksia, joiden vertailun netti on tehnyt helpoksi.