Hip hop on jokaiseen suuhun sopiva äänitorvi

Nelisenkymmentä vuotta syntymänsä jälkeen hip hop taipuu biletyksen ohella kaikkien ideologioiden levittämiseen.

kulttuuri
Jurassic Rock 2013, Cheek
CheekJuho Liukkonen / Yle

Bronxin korttelikemuissa 1970-luvulla syntynyt hip hop on levittäytynyt New Yorkista kaikkialle maailmaan ja muuttanut muotoaan eri tarpeisiin.

Hip hop tuntuu taipuvan ihan kaikenlaiseen ajatteluun ja kaikkien ideologioiden levittämiseen.

Inka Rantakallio

Musiikkityyli on myös akateemisen mielenkiinnon kohteena, ja tutkijat Pohjoismaista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista ovat koolla Turussa.

Kansojen sulatusuunissa kypsynyt hip hop on kokouksen järjestäjiin kuuluvan Inka Rantakallion mukaan edelleen tuoretta ja relevanttia.

– Nykymaailma on niin globaali ja tieto liikkuu niin nopeasti, että hip hopin uudet tyylit leviävät ympäri maailmaa. Huomionarvoista on, että hip hopin paikalliset muodot ovat yhä tärkeämpiä. Siinä missä Suomessakin on alun perin lähdetty matkimaan yhdysvaltalaista rappia, voidaan nykyään puhua suomalaisesta rap-scenestä ihan omanaan, tiivistää Rantakallio.

Biletys pinnalla Suomessa

Suomalaisen nykyräpin toinen poski on pitkälti biletykseen keskittyvä valtavirtaräppi Cheekeineen ja Elastisineen. Toinen puoli on yhteiskunnallisempi.

– Valtavirran ulkopuolisessa rap-musiikissa puhutaan paljon syrjäytymisestä, päihteiden väärinkäytöstä, mielenterveysongelmista ja muista yhteiskunnallisista asioista. Suomessa kuitenkin näkyvämmin esillä on tämä ei-niin-kantaaottava puoli hip hopista, miettii Rantakallio.

Vain elämää -sarja on laajentanut ykkösnimien fanikuntaa kaikkiin ikä- ja yhteiskuntaluokkiin.

Vannoutuneimmat rap-puristit heittelevätkin herjoja kokoomusräppäreistä ja maitopojista.

– Rap-musiikissa on jonkun verran rakennettuja vastakkainasetteluja. Osa räppäreistä halutaan kuvata tällaisina unelmavävyinä ja ehkä oikeistolaisemmin suuntautuneina. Yhteiskunnallisesti kantaaottavat räppärit kuvataan usein vasemmistolaisina. Mutta ovathan he itsekin ottaneet kantaa: Cheek on esittänyt kokoomusta tukevia kantoja, tai Julma Henri on avoimesti tukenut Li Anderssonia.

Seksismi synnyttänyt vastareaktion

Avoimen homofobisista kommenteista joutuu heti mediamyllytykseen.

Inka Rantakallio

Hip hop -lyriikoita pidetään vanhastaan seksistisinä ja machoina. Suomessa tehdään hyvin vähän naisia tai sukupuolivähemmistöjä halventavaa musiikkia, ja myös musiikkityylin synnyinsijoilla tuulet ovat kääntymässä.

Inka Rantakallio muistuttaa, että vielä kymmenisen vuotta sitten oli eräänlainen normi, että amerikkalainen rap-stara lateli törkeyksiä naisista tai homoista.

– Suomalainen yhteiskunta on sen verran valveutunut, että tällainen kielenkäyttö ei mene läpi, ainakaan kovin helposti. Yhdysvaltojen valtavirtamusiikissa seksismi voi yhä elää, mutta sielläkin on alkanut syntyä vastareaktiota. Sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat myös siellä kovasti esillä, ja avoimen homofobisista kommenteista joutuu heti mediamyllytykseen ja ihmiset paheksuvat niitä aiempaa voimakkaammin.

Ilmaisumuoto ideologiaan katsomatta

Turkuun kokoontuneet hip hop -kulttuurin tutkijat vaihtavat ajatuksia rap-musiikista graffitiin ja sukupuolesta uskontoon.

Inka Rantakallio itse on perehtynyt hip hop -musiikin muslimisiipeen.

– Muslimi-rap ei välttämättä tarkoita sitä, että puhutaan islamin uskosta lyriikoissa, vaan se voi tarkoittaa ihmistä, joka on henkilökohtaiselta vakaumukseltaan muslimi, ja sattuu räppäämään. On myös räppäreitä, jotka haluavat tuoda uskontoaan esiin, eikä se tietenkään rajoitu vain muslimeihin. Uskontojen koko kirjo kuuluu myös rap-musiikissa.

Esimerkkinä Inka Rantakallio mainitsee WTC-iskujen jälkeen jyrkentyneen vastakkainasettelun länsimaailman ja Islamin välillä.

– Yhdysvalloissa monet muslimiräppärit halusivat luoda musiikkia, jolla saisi ihmiset tajuamaan, etteivät kaikki muslimit ole terroristeja, eivätkä halua väkivaltaa, sotaa tai muuta epäsopua. Toisaalta ei voi kieltää, etteikö hip hopia olisi käytetty paitsi ääri-islamistien, myös vaikkapa uusnatsien väkivaltaisen propagandan levittämiseen. Ilmaisumuotona hip hop tuntuu taipuvan ihan kaikenlaiseen ajatteluun ja kaikkien ideologioiden levittämiseen.