Näkökulma: Hysteria tarttuu Ebolaa helpommin

Taudin leviäminen Espanjassa voidaan pysäyttää melko yksinkertaisesti, mutta panikoinnin patoaminen on huomattavasti hankalampaa, kirjoittaa Samuli Harala.

ebola
Terveydenhoitaja osallistui Espanjan sosiaali-, terveys- ja tasa-arvoministeri Ana Maton eroa vaatineeseen mielenosoitukseen Carlos III -sairaalan edustalla Madridissa 8. lokakuuta.
Terveydenhoitaja osallistui Espanjan sosiaali-, terveys- ja tasa-arvoministeri Ana Maton eroa vaatineeseen mielenosoitukseen Carlos III -sairaalan edustalla Madridissa 8. lokakuuta. Pierre-Philippe Marcou / AFP / Lehtikuva

Espanjalaiselle sairaanhoitajalle Teresa Romerolle nousi syyskuun viimeisenä päivänä kuume. Romero epäili saaneensa tavallisen syysflunssan ja pysytteli kotosalla. Koska kevyt kuume ei kuitenkaan parissa päivässä laantunut, hän päätti ottaa yhteyttä omalääkäriinsä.

Vastaanotolla sairaanhoitaja luetteli oireensa ja pyysi lääkäriltä neuvoa samalla tavalla, kuin kuka tahansa muukin flunssainen potilas. Kuume mitattiin ja kurkku tutkittiin. Samassa yhteydessä Romerolta jäi kuitenkin mainitsematta, että hän oli aikaisemmin hoitanut Ebola-potilasta madridilaisessa sairaalassa.

Ennen Teresa Romeron lääkärikäyntiä kaksi espanjanlaista lähetystyöntekijää oli kuollut Ebolaan. Ensimmäinen sai taudin Liberiassa, toinen Sierra Leonessa. Heidät molemmat oli lennätetty hoitoon Madridiin, jossa ensimmäinen sai surmansa elokuussa ja toinen syyskuussa.

Koska Romero ei epähuomiossa kertonut olleensa yksi sairastuneiden lähetystyöntekijöiden hoitajista, hänen oireitaan ei heti osattu yhdistää Ebolaan ja Romero lähetettiin kotiin toipumaan. Kaksi päivää myöhemmin hänet kuitenkin haettiin ambulanssilla takaisin sairaalaan. Ebola-tartunta varmistui vielä samana iltana.

Teresa Romeron tarina on kaikille espanjalaisille äärimmäisen tuttu.

Madridilainen sairaanhoitaja on ollutkuningaskunnan seuratuin ihminen siitä asti, kun hänen Ebola-tartuntansa varmistui. Romeron terveydentilan muutoksia käsitellään kymmeniä minuutteja kaikissa uutislähetyksissä ja sivukaupalla jokaisessa sanomalehdessä. Reilussa viikossa tiedotusvälineet ovat kaivaneet esille myös kaiken tarpeettoman hänen yksityiselämästään.

Joka tunti espanjalaiset julkaisevat Twitterissä ja Facebookissa keskimäärin 10 000 Ebola-aiheista viestiä

Ebola on Espanjassa saanut Teresa Romeron kasvot.

Jos suojavarusteisiin puettu terveydenhoidon ammattilainen voi saada Ebolan, niin silloin sen voi saada kuka tahansa, espanjalaiset soittelevat ja viestittelevät hätääntyneinä toisilleen. Samalla tiedotusvälineet kertovat uusista tautiepäilyistä, jotka ovat kerta toisensa jälkeen osoittautuneet perättömiksi.

Myös sosiaalisessa mediassa Ebola on ollut viime päivät Espanjan suosituin puheenaihe. Vuorokauden jokainen tunti espanjalaiset julkaisevat Twitterissä ja Facebookissa keskimäärin 10 000 Ebola-aiheista viestiä. Sosiaalisen median liikennevirtoja seuraavan Sentisisin mukaan noin tuhat viestiä tunnissa heijastaa vakavaa huolta tai suoranaista pelkoa.

Säikyimmät ovatkin jo alkaneet vältellä julkisissa paikoissa liikkumista. Myös Madridin metrossa ja linja-autoissa hanskoin ja hengityssuojaimin varustautuneisiin törmää entistä useammin. Sen ovat huomanneet myös terveydenhuollon ammattilaiset.

– Ottakaa rauhallisesti! Tällä hetkellä Espanjassa on tasan yksi ihminen, joka voi tartuttaa Ebolaa. Ja hän on sairaalassa eristyksissä, tyynnytteli erikoislääkäri ja Espanjan Ebola-komitean puhemies Fernando Rodríguez Artalejo medialle tarkoitetussa tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun spekulaatiot muista tartunnoista alkoivat yleistyä.

Viesti hukkui muiden Ebola-aiheisten juttujen ja artikkelien alle.

Lääketieteen ja terveydenhuollon ammattilaisista ja eturivin tutkijoista koostuvan Ebola-komitean tarkoitus on auttaa viranomaisia paitsi taudin torjumisessa myös siitä tiedottamisessa. Toistaiseksi torjunta on sujunut hyvin, tiedottaminen ei niinkään.

Vedenpitävän informaation puutteessa espanjalaiset mediayhtiöt ovat tyydyttäneet ihmisten tiedonjanon oletuksilla, valistuneilla arvauksilla ja huolestuneiden kadunmiesten kommenteilla. Epätoivo myy lehtiä ja kasvattaa katsojalukuja.

Espanjan Ebola-komitean mukaan taudin leviäminen voidaan pysäyttää melko yksinkertaisesti. Yli äyräiden tulvivan panikoinnin patoaminen onkin sitten huomattavasti hankalampi juttu.

Samuli Harala, Madrid