Hyppää sisältöön

Oppitunnit pidetään yhä useammin ulkona

Peruskouluissa oppimista halutaan viedä yhä enemmän ulos luokkahuoneista. Lähiympäristö ja luonto sopivat monen oppiaineen opiskeluun.

Kertolaskudominoista pitää muodostaa ympyrä Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahtelaisen Kasakkamäen koulun 6 A -luokan matematiikantunti on siirtynyt lähimetsään. Oppilaiden pitää ratkoa erilaisia ongelmatehtäviä.

– Kolme tikkua pitää ottaa tästä pois niin, että siihen tulee kolme kolmiota, selittää Emmi Korhonen ryhmänsä tehtävää.

Inka Ortin joukkue on laskutaitoa vaativan tehtävän kimpussa. Maahan on levitetty isokokoisia palikoita, joihin on merkitty laskutehtäviä ja vastauksia sekaisin.

– Meillä on tässä kertolaskupalikoita ja meidän pitää yhdistää niitä dominoympyräksi.

Luonnossa opiskelu on monin tavoin erilaista kuin luokkahuoneessa. Kasakkamäen koulun luokanopettaja Satu Mälkiä sanoo, että jo luokassa istumisesta eroava fyysinen opiskeluasento vaikuttaa.

– Sitten taktillisesti käytetään tuntoaistia. Totta kai se (oppi) menee aivoihin ihan eri tavalla, kuin että täytettäisiin mekaanisesti kirjaa.

Opetussuunnitelmakin haluaa oppilaat ulos

Opetushallituksessa valmisteilla olevissa opetussuunnitelman perusteissa halutaankin koululaiset yhä useammin ulos oppimaan. Opetusneuvos Lea Houtsonen Opetushallituksesta sanoo, että ulkona oppiminen niin luonnossa kuin rakennetussakin ympäristössä, sopii kaikkiin oppiaineisiin.

Kahdeksan laattaa on saatava numerojärjestykseen liikuttamalla yhtä kerrallaan. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

– Nykyistä enemmän pitäisi opetuksessa hyödyntää koulun ulkopuolisia oppimisympäristöjä missä tahansa oppiaineessa. Usein se opetus saattaa olla elämyksellisempää ja kokemuksellisempaa. 

Samaa mieltä on 6 A:n Aaro Ruuth. Hänen mukaansa oppitunnit ulkona ovat mukavaa vaihtelua. Luokanopettaja Satu Mälkiä on todella innoissaan.

– Olen aivan liekeissä siitä, että päästään ulos luokkahuoneista. Oppilaat oppivat samalla kunnioittamaan luontoa.