Yli 150 pelastettu lumimassoista Himalajalta – 70 yhä kateissa

Lokakuu on suosittua kiipeilyaikaa Annapurnassa, sillä sää on yleensä selkeää ja viileää. Kaikkiaan 168 kiipeilijää oli kertonut aikeistaan kiipeillä alueella tällä viikolla.

Ulkomaat
Nepalin armeijan sotilaat vetävät kuolleita retkeilijöitä ahkiossa
Nepalin armeijan sotilaat vetävät kuolleita retkeilijöitä ahkiossa Annapurnassa, Nepalissa 16. lokakuuta.Epa / Nepalin armeija

Yli 150 ihmistä on pelastettu lumimassoista Himalajan vuoristosta Nepalissa torstaina. Yli 70 on kuitenkin yhä kateissa lumivyöryjen jäljiltä. Pelastustyöt on keskeytetty tältä päivältä, sillä päivä on hämärtynyt ja tuulet yltyneet.

Alueella sattui useita lumivyöryjä tiistaina, ja ainakin 27 ihmistä on kuollut. Kuolonuhrien määrä voi vielä nousta, ja osa uutistoimistoista kertoo kuolonuhrien määrän olevan jo yli 30.

Lähes puolet suositulta Annapurnan reitiltä tai sen läheltä torstaina pelastetuista on ulkomaalaisia turisteja. Pelastustyöntekijät ovat löytäneet myös lisää ruumiita. Thorang Lan solasta on löydetty kymmenen ruumista lisää. Ruumiit ovat hautautuneet jopa kaksi metriä syvään lumeen.

Suurin osa lumivyöryjen uhreista oli ulkomaalaisia, oppaita ja kantajia. Joukossa on puolalaisia, israelilaisia, kanadalaisia, intialaisia ja vietnamilaisia turisteja. Lisäksi kolme nepalilaista jakkipaimenta kuoli lumivyöryissä.

Ei säävaroitusjärjestelmää

18-vuotias Max Weinstein kertoo, että hän lähti hotellistaan kello 6.30 tiistaiaamuna. Hän vaelsi reittiä yhdessä vanhemman naisen kanssa.

– Lumi muuttui raskaammaksi ja raskaammaksi, emmekä nähneet mitään. Sitten ylhäältä alkoi pudota suuria kiviä, Weinstein kertoo.

– Hotellin henkilökunta sanoi meille, että kiipeäminen on täysin turvallista. Kuka sitten onkaan vastuussa säävaroituksista vaeltajille, hän on ollut täysin vastuuton.

Weinstein sanoo, ettei olisi koskaan lähtenyt ulos, jos häntä olisi varoitettu säästä.

Nepalin vaellustoimistojen yhdistyksestä kerrotaan, että Nepalissa ei ole säävaroitusjärjestelmää.

Lokakuu on suosittua kiipeilyaikaa Annapurnassa, sillä sää on yleensä selkeää ja viileää. Kaikkiaan 168 kiipeilijää oli kertonut aikeistaan kiipeillä alueella tällä viikolla. Tiistaina lunta tuli kuitenkin jopa 90 senttimetriä. Huono sää johtui aiemmin Intiaa runnelleesta Hudhud-syklonista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters