1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairausvakuutuksen 75 miljoonan säästöt tuovat muutoksia hammashuollon Kela-korvauksiin

Hallituksen esityksen mukaan hampaiden tarkastuksesta saisi jatkossa Kela-korvauksen vain joka toinen vuosi. Esityksen perusteella Kela-korvauksia alennettaisiin myös yksityisen hammaslääkärin ja suuhygienistin antamasta hoidosta.

Kotimaan uutiset
Hampaita hoidetaan.
Hampaita hoidetaan.Yle

Hallitus esittää, että sairausvakuutuksesta säästetään 75 miljoonaa euroa. Summa koostuisi hammashuollon Kela-korvauksista, matkakorvauksista ja Kelan harkinnanvaraisesta kuntoutuksesta.

Hallituksen mukaan hampaiden tarkastuksesta saisi jatkossa Kela-korvauksen vain joka toinen vuosi. Jos terveydentila vaatii tiheämpiä käyntejä, korvaukset voidaan maksaa vuosittain. Esityksen perusteella Kela-korvauksia alennettaisiin myös yksityisen hammasläärin ja suuhygienistin antamasta hoidosta. Korvaus laskisi nykyisestä 29,5 prosentista 24,1 prosenttiin.

Hallitus esittää sairausvakuutuksesta korvattavien matkojen omavastuun nostamista 16 euroon. Nykyään summa on 14,25 euroa.

Säästöillä toteuttaisiin hallituksen kehyspäätökset tältä ja viime vuodelta. Säästöt on tarkoitus toteuttaa asteittain ensi vuodesta alkaen. Hallitus antoi esityksensä asiasta tänään eduskunnalle.

Lue seuraavaksi