Asunnottomien yö Kotkassa – kirkko tarjoaa lattiamajoituksen

Perjantaina vietetään asunnottomien yötä. Kotkassa tapahtumaan liittyen asunnottomilla on mahdollisuus yöpyä Langinkosken kirkossa.

Kotimaa
Asunnottomien yön kynttilä
YLE

Asunnottomien määrä on kasvanut Kymenlaaksossa. Viime vuonna maakunnassa oli asunnottomana 159 ihmistä. Asunnottomien määrä on kasvanut reilulla parilla kymmenellä vuodesta 2011.

Kymenlaaksossa pahin tilanne on Kotkassa, jossa tilastoitiin viime vuonna 93 asunnotonta. Esimerkiksi asukasluvultaan huomattavasti suuremassa Kouvolassa asunnottomia oli 52. Luvut perustuvat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn tekemiin selvityksiin.

Kotka-Kymin seurakuntayhtymän vt. diakoni Arttu Laitinen pitää syynä Kotkan suureen asunnottomien määrään alueen heikkoa taloustilannetta ja siitä seurannutta korkeaa työttömyyttä. Elokuussa Kotkassa oli työttömänä 17,3 prosenttia työvoimasta.

Laitisen mukaan asunnottomuuden taustalla on usein maksuhäiriöitä, sosiaalisia ongelmia.

Laitinen kertoo, että jotkut asunnottomista yöpyvät kavereidensa luona. Osa viettää yönsä rappukäytävissä ja hylätyissä rakennuksissa.

– Jokainen löytää omat ratkaisunsa, Laitinen toteaa.

Edes yhdeksi yöksi sisälle

Perjantaina vietetään asunnottomien yötä. Kotkassa tapahtumaan liittyen asunnottomilla on ensimmäistä kertaa mahdollisuus yöpyä Langinkosken kirkossa perjantaiyönä. Kirkkomajoitusta varten on kerätty patjoja sekä huopia. Diakoni Arttu Laitinen on positiivisesti yllättynyt ihmisten auttamishalusta, sillä patjalahjoituksia on kertynyt paljon.

Asunnottomien yön tapahtuma alkaa Kotkan torilla perjantai-iltana. Torilta asunnottomille järjestetään ilmainen bussikuljetus yöpymispaikalle Langinkosken kirkkoon.

Kirkossa on yön ajan paikalla kirkon työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Lauantaiaamuna tarjolla on aamupalaa.

Arttu Laitinen haluaisi Kotkaan asunnottomien yömajan, joka toimisi vuoden jokaisena päivänä. Laitinen kertoo, että Kotkassa oli aikaisemmin Pelastusarmeijan yömaja, mutta nyt kaupungissa ei yömajaa ole.

Laitisen mielestä kuntapäättäjien, asiantuntijoiden ja sosiaalityöntekijöiden pitäisi kokoontua yhteen ja pohtia ratkaisua, jolla asunnottomien oloja parannettaisiin Kotkassa.