1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosaareen uusi terminaali Äänekosken sellulle – jopa kymmenyksen lisäys sataman liikenteeseen

Helsingin Satama ja Metsä Fibre valmistelevat selluviennin aloittamista Vuosaaren sataman kautta. Vuosaaren läpi kulkisi vuodessa jopa 800 000 tonnia sellua, mikä lisäisi sataman liikennettä noin 10 prosenttia ja toisin mukanaan jopa sata uutta työpaikkaa.

Kotimaan uutiset
Vuosaaren satama.
Vuosaaren satama.Jyrki Lyytikkä / Yle

Äänekoskelle suunnitellun uuden biotuotetehtaan selluvienti aiotaan hoitaa Vuosaaren sataman kautta. Helsingin Satama ja Metsä Fibre Oy ovat allekirjoittaneet asiasta aiesopimuksen. Lopullinen päätös tehtaan rakentamisesta tehdään ensi vuonna ja selluviennin on tarkoitus alkaa vuonna 2017.

Vuosaaressa valmistautuminen tulevaan liikenteeseen on tarpeen aloittaa pikaisesti, sanoo Helsingin Sataman toimitusjohtaja Kimmo Mäki. Alustavasti on puhuttu uuden terminaalin rakentamisesta.

– Se toimisi ikäänkuin tehtaan jatkeena eli tehdasvarastona. Päivittäin junalla toimitettaisiin tavaraa tänne terminaaliin ja sieltä sitten tarvittaessa eteenpäin. Tämä vaatii siis terminaalin rakentamista ja lisäksi tietysti muita liikennejärjestelyjä, Mäki toteaa.

Satoja uusia työpaikkoja

Äänekoskella valmistetaan sellua vuosittain noin 800 000 tonnia, mikä vastaisi noin 35 junavaunullista päivässä.

Toteutuessaan tämä määrä tarkoittaisi Vuosaaren sataman liikenteen kasvamista kymmenellä prosentilla. Lisäliikenne on Mäen mukaan äärimmäisen tervetullutta.

– Tämä olisi yksi suurimpia liiketoiminnan lisäyksiä, mitä Helsingin satamassa on vuosiin tapahtunut. Meillä on syytä olla tyytyväisiä, Mäki huomauttaa.

Lisäliikenteen arvioidaan luovan jopa sata uutta työpaikkaa logistiikan eri kohtiin. Väkeä tarvitaan laidasta laitaan esimerkiksi kontinkäsittelyyn, toimistotöihin ja huolintaan.

Lue seuraavaksi