1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Ihminen ei jaksa ajatella

Näkövammaisen miehen tapaaminen muutti toimittaja Iida Rauhalammin ajattelun, mutta vain hetkeksi. Onneksi löytyi filosofi, joka paljasti vielä suuremman ongelman.

terveys
Iida Rauhalammi

Ihminen ymmärtää asioiden arvon vasta, kun hän menettää ne. Sama ilmiö tapahtuu, kun kuuntelee ihmisiä, jotka ovat kokeneet jonkin tragedian. Tulee sellainen olo, että minulla on kaikki hyvin, nyt lopetan valittamisen. Harmi vain, että havahtuminen kestää noin tunnin.

Tapasin miehen, joka harvinaisen sairauden takia tulee todennäköisesti sokeutumaan seuraavien vuosien aikana täysin. "Oman näkökyvyn menettäminen vit**taa", mies sanoi. Huomasin ajattelevani omaa terveyttäni. Kiitollisuus tuli kovaa, mutta unohtui hetkessä.

Miksi emme osaa arvostaa sitä, mitä meillä on?

Soitin filosofi Elli Arivaara-Ebbelle ja kysyin häneltä.

Filosofi turhautui kysymyksestäni. Se oli hänelle osoitus kulttuurimme isommasta ongelmasta: ajattelutaidon puutteesta.

Asioiden ymmärtäminen ja kiitollisuus esimerkiksi omaa terveyttä kohtaan vaativat elämänkokemuksen lisäksi taitoa ajatella. Ajattelun opetteleminen taas vaatii ponnistelua. Se on taito, jota emme Arivaara-Ebben mukaan jaksa harjoitella.

– Esimerkiksi nyt: sä googlasit mun nimen, soitit ja haluat, että vastaan sun kysymykseen kuin apteekin hyllyltä, sanoo filosofi Elli Arivaara-Ebbe.

Nolottaa. Näinhän se oli. Filosofi sanoo, että ajattelu on kuin mikä tahansa laji: tullakseen hyväksi, täytyy harjoitella. Aluksi ei ole lihaksia, sitten ne alkavat kehittyä, toisilla nopeammin, toisilla hitaammin. Ajattelua voi harjoitella yksin, yhdessä ja lukemalla.

Oivallus syntyy jossain vaiheessa, sitä ei voi ennakoida.

Haluan palata havahtumiseen, siihen sokean ihmisen aiheuttamaan kiitollisuuden tunteeseen. Filosofi Arivaara-Ebbe sanoo, että kiitollisuuteen johtavan ajattelemisen voi aloittaa yksinkertaisilla harjoituksilla. Esimerkiksi analysoimalla sitä, mitä oikeasti haluaa tietää. Mitä on kiitollisuus? Mitä on menettäminen?

Koskaan aikaisemmin ei ole ajatteleminen tuntunut näin vaikealta.

Lue seuraavaksi