1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuosi teki Softenginen unelmat todeksi

Vielä vuosi sitten Softengine suunnitteli omakustannelevyä ja haaveili paremmasta treenikämpästä. Sitten alkoi tapahtua. Nyt takana ovat Uuden Musiikin Kilpailu, Euroviisut Kööpenhaminassa, esiintyminen Provinssirockissa, lukuisia keikkoja ja tänään perjantaina julkaistu levy We created the world. Albumi paljastaa Softenginesta uusia puolia ja yllätyksiä.

Kuva: Sony Music

Softenginen jäsenillä on takanaan kiireinen ja yllätyksiä täynnä oleva vuosi. Viime vuonna tähän aikaan he harjoittelivat pienessä treenikämpässä ja työstivät omakustannetta, kunnes saivat tietää pääsystä Uuden Musiikin Kilpailuun. Siitä alkoi Something better -kappaleen raivoisa harjoittelu. Joulukuussa bändi tuli koko kansan tietoisuuteen, kun UMK julkisti euroviisupaikkaa tavoittelevat kokoonpanot. Helmikuussa järjestetty UMK:n finaali muutti Softenginen suunnitelmat lopullisesti. Sen voiton myötä yhtye lähti edustamaan Suomea Euroviisuihin Kööpenhaminaan ja tuli kilpailussa yhdenneksitoista. Sen jälkeen bändi on keikkaillut ahkerasti. Yksi keikkailun kohokohdista oli esiintyminen Provinssirockissa.

– Aika hankala tätä vuotta on sanoin kuvailla. On tapahtunut koko ajan niin hienoja juttuja. Koko ajan tapahtuu entistä suurempia juttuja, ettei ehdi edes fiilistelemään kaikkea,  Softenginen kosketinsoittaja Henri Oskár kertoo.

Saa tehdä kuitenkin mistä tykkää. Paljon on hommaa, mutta en valita.

Henri Oskár

Euroviisujen jälkeen Softengine aloitti oikeastaan heti uuden levyn koostamisen. Sen työstäminen ja keikkailu ovat pitäneet yhtyeen kiireisenä.

– Yksityiselämä on jäänyt tosi paljon pienemmälle ja esimerkiksi vanhempia näkee paljon aiempaa vähemmän. On kauhea kiire koko ajan, kun musiikin lisäksi pitää käydä töissä, Henri Oscár toteaa.

Vaikka muille asioille ei juuri nyt jää paljon aikaa, eivät bändin jäsenet kuitenkaan kadu mitään.

– Saa tehdä kuitenkin sitä, mistä tykkää. Paljon on hommaa, mutta en valita, Softenginen laulaja Topi Latukka sanoo.

Softenginen kokoonpano on kokenut Euroviisujen jälkeen myös muutoksia, kun bassoa soittanut Eero Keskinen jätti yhtyeen. Muiden bändin jäsenten pitikin opetella kappaleet uudestaan sekä keikkoja että levyä varten. Uutta basistia bändi ei ainakaan heti etsi.

–  Meidän neljän yhteishenki toimii niin hyvin, että uskaltaako ottaa siihen uutta sekoittamaan, Henri Oscár naurahtaa.

Uudella levyllä oma soundi ja yllätyksiä

Uutta levyä ja sen kappaleita bändi kuvailee yllätykselliseksi. Mikäli Softenginen tuntee vain Euroviisuista, tulee kuuntelija ehkä hämmästymään.

– Something better oli selkeä kitararock-biisi, mutta uudella levyllä suurin osa biiseistä on ihan jotain muuta, Oscár kertoo.

We created the world -niminen levy sisältää musiikillisia vaikutteita niin metallista, progressiivisesta musiikista, indiestä kuin elektronisesta tanssimusiikistakin.

– Siellä on ratkaisuja, jotka eivät ole kaikista oletettavimpia. Ei ole menty sieltä, mistä aita on matalin, vaan ollaan yritetty luoda omaa soundia ja ainakin omasta mielestä ollaan onnistuttu siinä, Latukka lisää.

Vaikka levy saattaa kuulostaa tyylilajien sekamelskalta, kertovat bändin jäsenet sen olevan kuitenkin hallittu kokonaisuus. Bändillä oli jo ennen tätä vuotta valmiina kappaleita, joita nyt on muokattu ja hiottu uuteen uskoon. Osa vanhoista tekeleistä heitettiin tylysti roskikseen.

– Siinä on ollut jalostamista, sillä jotkut biisit eivät toimineet ja välillä niistä luovuttiin kokonaan. Sitten on taas saatu idea, miten sitä biisiä voisi jalostaa ja on kokeiltu uudestaan. Se saattaa olla pitkäkin prosessi,  että miten noi biisit ovat syntyneet, Henri Oscár kertoo.

Yhtyeen jäsenet ovat iloisia ja ylpeitä siitä, että heillä on ollut täysi sanavalta siinä, millainen levystä tuli.

Levyn vastaanotto jännittää

Tänään ilmestyneen levyn vastaanotto on hiljalleen alkanut jännittää yhtyettä.

– Maanantaina käytiin tekemässä pari promopäivää Helsingissä. Siinä tajusi oikeasti, että levy julkaistaan ja että siitä tulee arvosteluja lehtiin. Sitä ei olla ennen koettu. Kyllähän se jännittää, Latukka myöntää.

– Mutta ei kuitenkaan huonolla tavalla! Kyllä me innolla odotetaan sitä, että päästään lukemaan niitä arvosteluita ja muut ihmiset pääsee kuuntelemaan sitä levyä, Oscár lisää.

Toiveena olisi, että oltais kierretty vähän Euroopan maita keikkaillen, mutta saa nyt nähdä

Henri Oscár ja Topi Latukka

Innolla yhtye odottaa myös kiertuetta ja esiintymisiä. Alkuvuodesta Softengine pääsee esiintymään musiikkialan vaikuttajille Eurosonic-festivaaleilla. Vaikka ulkomaat ja isot esiintymislavat kiinnostavatkin, löytävät bändin jäsenet hyviä puolia myös pienemmistä lavoista.

– Euroviisuissa oli monta muuta esiintyjää ja siellä vedettiin ainoastaan yksi biisi. Onhan se ihan eri asia, että ihmiset tulevat katsomaan pelkästään meitä keikalle ja me vedetään siellä tunnin verran omaa musiikkia. Melkein nautin siitä enemmän,  Henri Oscár kertoo.

Jos tämä vuosi on ollut vauhdikas bändille, niin mitä bändille mahtaa kuulua vuoden päästä lokakuussa 2015?

– Seuraava levy on varmasti jo hyvässä vaiheessa. Toiveena olisi, että oltais kierretty vähän Euroopan maita keikkaillen. Se on isoimpia toiveita, Oscár ja Latukka kertovat.