Mustaa savua piipusta? – Märkä materiaali on savupiipun arkkivihollinen

Ammattilainen näkee heti, jos tulisijassa on pidetty tulta väärin. Väärät materiaalivalinnat ja vaaralliset tikkaat aiheuttavat harmaita hiuksia nuohoojalle.

Kotimaa
Puut palaa takassa
Juha Peltoperä / Yle

Nuohooja Mika Ruumensaari kertoo, että kurkistaessa piippuun, hän näkee miten talon asukkaat ovat tulipesäänsä käyttäneet.

– Kyllä sen näkee heti, jos on poltettu kuivia puita, Ruumensaari toteaa.

Ammattilainen huomaa eron piipun pinnasta, joka on erilainen kuin väärinpoltetussa: piippu voi olla niin pikinen, että lian irrottaminen voi olla mahdoton tehtävä.

Myrkyt piipuissa

Talon piipun voi pilata helposti väärällä polttamisella, sekä poltettavilla materiaaleilla.

Lastulevyssäkin on niin paljon liimaa, että se vaurioittaa uunia.

Mika Ruumensaari

Poltettavaksi materiaaleiksi sopivat puu ja erilaiset puumateriaalit, joista esimerkkinä pelletti ja briketti. Muovit, painekyllästetty puutavara tai lastulevyt kannattaa Ruumensaaren mukaan jättää polttamatta.

– Kyllähän ne palavat, mutta lastulevyssäkin on niin paljon liimaa, että se vaurioittaa uunia. Lastulevyn liima ja myrkyt jäävät seinämiin kiinni ja jos laittaa vaikka leivinuuniin sen jälkeen keiton kiehumaan, ne myrkyt siirtyvät myös siihen soppaan.

Riski isoon leimahdukseen

Väärällä polttamisella myös tulipaloriski kohoaa. Liian pieni veto, märät puut sekä pitkä nuohousväli nostavat nokipalon riskiä.

Ruumensaari kertoo, että nokipalot ovat kuitenkin vähentyneet.

– Nykypäivänä ihmiset eivät lämmitä uunejaan ja takkojaan samalla tavalla kuin ennen, jolloin tuli saattoi palaa koko ajan.

Paras tapa välttää nokipaloriski on kutsua nuohooja paikalle säännöllisesti ja välttää märän materiaalin polttamista.

Mustia savumerkkejä naapurustossa

Taajama-alueilla naapurin savupiipun tumma tupruttelu saattaa häiritä. Yleensä tumma savu voi johtua tulisijan valinnasta.

Yleensä savua syntyy eniten alkusytytyksen aikana.

Mika Ruumensaari

– Jos esimerkiksi keskuslämmityskattilaa ei ole vähään aikaan käytetty ja sitten aletaan lämmittää, kun vesitilat ovat kylminä.

Ruumensaari korostaa tässäkin poltettavan materiaalin laatua. Sen tulisi olla kuivaa ja puhdasta.

– Yleensä savua syntyy eniten alkusytytyksen aikana.

Ruumensaari vinkkaa ottamaan koivusta tuohet pois, että savun määrä vähenisi. Selkeää ohjeistustakin on koitettu kotitalouksiin jakaa.

– Muutama vuosi sitten jaettiin Nuohousalan keskusliiton ja Tukesin tekemää tiedotetta, jossa neuvottiin polttamaan oikein. Moni asiakas oli tyytyväinen selkeistä ohjeista.

Tikkaista saa huomautella

Suurin huomauttamisen aihe nuohoojalla on yleensä kuitenkin talon tikkaat.

– Yleensä keväällä joutuu asiasta sanomaan, kun monellakin tikkaat ovat lappeellaan. Talven jälkeen ne saattavat olla aivan irti ja pienellä nykäisyllä saattavat tulla alas.

Ruumensaari neuvoo laittamaan tikkaat talon päätyyn ja hyvän kulkusillan katolle, että talon isäntäväkikin uskaltaa katolle kiivetä.

Maria Ruokojärvi