1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hallituksella tiukat reunaehdot ILO 169 -sopimuksen ratifiointiin

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi keskiviikkona Inarissa, että Suomen hallitus on asettanut tiukat reunaehdot alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän ILO 169 -sopimuksen ratifioinnille. Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Pekka Aikio ei usko, että Suomi uskaltaa viedä ratifioinnin läpi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili Inarin-matkallaan inarinsaamelaisten poroerotuksessa Muddusjärven paliskunnan Siuttajoen erotusaidalla. Kuva: Eljas Niskanen / Yle

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili keskiviikkona Inarissa esittelemässä hallituksen suunnitelmia ratifioida alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevä ILO 169 -sopimus. Reissullaan Henriksson ehti myös tutustua poronhoitoon tarkemmin, kun hän vieraili inarinsaamelaisten poroerotuksessa.

ILO 169 -sopimuksen ratifioiminen on Stubbin hallituksen tavoitteena vielä tänä syksynä tietyin ehdoin.

Entisen saamelaiskäräjien puheenjohtajan Pekka Aikio mielestä ILO-sopimus pitäisi viimein saada maaliin. Hän ei kuitenkaan usko, että Suomi loppujen lopuksi uskaltaa viedä ratifioinnin läpi.

Hallituksella tiukat reunaehdot ratifiointiin

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi keskiviikkona Inarissa, että hallitus pitää tiukasti kiinni siitä, ettei Pohjois-Suomen valtionmaiden ja -vesien omistusoikeuksiin olla kajoamassa, ettei ratifioiminen vaikuta yksityishenkilöiden maaoikeuksiin mitenkään eikä ratifiointi ole viemässä keneltäkään mitään oikeuksia pois.

– Haemme ILO 169 -sopimuksesta kansallista ratkaisua, joka on sekä hallituksen ja saamelaiskäräjien hyväksyttämissä. Saamelaisille ei olla rakentamassa erityisoikeuksia eivätkä maiden ja vesien omistus-, käyttö- ja hallintaoikeudet ole siirtymässä, Henriksson linjasi Inarissa.

Ministeri painottaa, että nyt kyseessä on Suomen ratkaisu eikä esimerkiksi Norjan ratkaisu.

Henrikssonin keskiviikkoisen selvityksen mukaan ratifioinnin keskeiset tavoitteet ovat yhdenvertaisuus ja saamelaisten osallistumisoikeuksien parantaminen heitä koskevissa asioissa.

Yhdenvertaisuus toteutuu jo ministerin mukaan perustuslain kautta. Saamelaisten asema alkuperäiskansana on turvattu Suomen perustuslaissa koko maassa.

Osallistumisoikeutta parannetaan uudistuksilla, jotka koskevat ehdotetun uuden saamelaiskäräjälain neuvotteluvelvoitteen laajentamista ja lisäyksiä metsähallituslakiin.

– Tämä ei tarkoita veto-oikeutta vaan viranomaisella on aina päätösvalta, Henriksson painotti Inarissa.

Osallistumisoikeuden lisäksi metsähallituslakiin olisi tulossa vesi-, kaivos- ja luonnonsuojelulaeista tuttu saamelaiskulttuurin heikentämiskielto. Metsähallituslain uudistukset ovat ministerin mukaan etenemässä eduskuntaan.

Itse ILO-paperi ei kuitenkaan olisi hallituksen esittämässä muodossa tuomassa uusia lakeja eikä saamelaistoimijoille oltaisi suuntaamassa lisäresursseja. Saamelaiskäräjälain uudistus on etenemässä ilman ILO-ratifiointiakin.

Aikio: Suomen hallitus kuuntelee liian herkällä korvalla paikallisia suomalaisia

Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Pekka Aikio oli aikoinaan mukana luonnostelemassa ja neuvottelemassa ILO 169 -sopimusta.

Hän ei kuitenkaan jaksa uskoa ratifioimiseen.

– Olen ajatuksissani valmistaunut ja jopa lyönyt vetoa asiasta. En usko, että Suomi uskaltaa ja jaksaa ratifioida sopimuksen. Suomen hallitus kuuntelee liian herkällä korvalla paikallisia suomalaisia, Aikio sanoo. Kaikki Lapin kansanedustajat yhtenä miehenä ja naisena vastustavat. Tämä olisi mielenkiintoinen tutkimuskohde, sillä se kertoo jonkinlaisesta epäitsenäisyydestä kansanedustajien keskuudessa. Eduskunnassa vallitsee tällä hetkellä hyvin saamelaisvastainen henki, Aikio lataa.

Pekka Aikion mielestä huonoa ratifiointiehdotusta ei ole syytä hyväksyä.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että valmisteilla oleva pohjoismainen saamelaissopimus saattaisi olla parempi saamelaisten näkökumasta. Toki ILO-sopimus on laajempi kansainvälinen sopimus. Mutta jos ratifiointiehdotusta joudutaan muuttamaan huonompaan suuntaan, niin ei ole syytä hyväksyä huonoa sopimusta vaan työskennellä kansainvälisen yhteisön kanssa yhteistyössä. Kansainvälinen paine auttaa monessa asiassa, Aikio sanoo.

Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla

Suomen hallitus ja saamelaiskäräjät jatkavat ensi viikolla neuvotteluita Suomen kansallisen ILO 169 -ratkaisun löytämiseksi.

Ratifiointiehdotuksen on määrä mennä eduskuntaan marraskuussa.

– Uskon että olemme lähempänä ILO 169 -sopimuksen ratifiointia kuin koskaan, Anna-Maja Henriksson sanoo.