1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA kongressivaaleihin syvästi kahtia jakautuneena

Yhdysvaltain kongressivaaleja 4. marraskuuta sävyttää vankka epäluottamus politiikan tekoon. Presidentti Obama ja kongressin republikaanit ovat ajautuneet täydelliseen välirikkoon. Presidentin kannatusluvut ovat 40 prosentin luokkaa, kongressin työskentelyyn on tyytyväisiä vain 12 prosenttia kansalaisista. Median vaalikampanjaraportointi on keskittynyt ehdokkaiden skandaalien retosteluun.

Ulkomaat
USA:n senaatin paikkajako.
USA:n senaatin nykyinen paikkajako. Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka

Kongressin ylähuoneen eli senaatin enemmistön säilyttäminen on Yhdysvaltain demokraateille ensiarvoisen tärkeätä. Senaatin voimasuhteet ratkaisevat, miten presidentti Barack Obama pystyy viemään loppuun presidenttikautensa.

Yhdysvaltain välivaalien suuri mielenkiinto kohdistuu siihen, onnistuvatko demokraatit säilyttämään enemmistönsä senaatissa. Jos valta senaatissa vaihtuu republikaaneille, on presidentti Obamalla toivoton tehtävä saada lakiesityksiään läpi virkakautensa kahtena viimeisenä vuotena.

Presidentti voi puolestaan omalla veto-oikeudellaan kaataa kongressin lakialoitteet jos ne eivät häntä miellytä.

Tällä hetkellä senaatissa on 53 demokraattia, joiden mukana ovat äänestäneet myös kaksi itsenäistä senaattoria.

Republikaaneilla on senaatissa 45 edustajaa. Republikaanit tarvitsevat kuusi lisäpaikkaa saadakseen enemmistön senaatissa.

Edustajainhuone säilynee vankasti republikaanien käsissä

Mielipidetiedustelut lupaavat Yhdysvaltain republikaaneille selkeätä enemmistöä edustajainhuoneessa myös kongressivaalien jälkeen. Edustajainhuone on torjunut lähes kaikki presidentti Obaman aloitteet, ja syvä vastakkainasettelu jatkuu vaalien jälkeen.

USA:n edustajainhuoneen nykyinen paikkajako.
USA:n edustajainhuoneen nykyinen paikkajako. Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka

Yhdysvaltain republikaanit saivat kongressin alemman kamarin eli edustajainhuoneen vankasti haltuunsa kaksi vuotta sitten. Republikaaneilla on edustajainhuoneessa 233 paikkaa, demokraattien 199 vastaan.

Kolme paikkaa on täyttämättä.

Ennusteet lupaavat republikaaneille muutamaa lisäpaikkaa edustajainhuoneeseen. Yhdysvaltain politiikassa on ollut lähes sääntö, että välivaaleissa toisen kauden presidentin puolue menettää kannatustaan.

Äänestysprosentti on välivaaleissa 40 prosentin luokkaa, kun se presidentinvaalivuosina on yleensä 60 prosentin tienoilla.

Lue seuraavaksi